Budi dio naše mreže

Funkcioniranje javne uprave na svim razinama, bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 27. studenog. O problemima, utjecaju na građane i gospodarstvo i mogućim rješenjima, govorili su Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ekonomski analitičar Damir Novotny i Petar Vušković iz Centra za javne politike i ekonomske analize.

/ vo

„Problema u funkcioniranju javne uprave ima puno, a najveći je da nijedna vlast do sada nije pristupila njihovu rješavanju. Sve se samo odgađa i odugovlači i to već dugo godina. Javna uprava je i inače jedno područje koje i u drugim zemljama zna biti tromo i teško podložno promjenama, pa je potrebno stalno ulagati energiju da se prilagođava promijenjenim okolnostima”, istaknuo je profesor Ivan Koprić.

„Ako stalno izbjegavate rješavati probleme i želite zadržati stanje koje nije dobro, onda se nađete u situaciji u kojoj se trenutačno nalazi Hrvatska. O tome kakva je kvaliteta naše javne uprave najbolje govori podatak iz istraživanja Europske komisije prema kojem samo 15 posto hrvatskih građana ima povjerenja u javnu upravu. Dakle, 85 posto građana nema povjerenja u javnu upravu i to temelji na nekim svojim iskustvima s javnom upravom”, kazao je Koprić.

„Činjenica je da cijeli državni sektor, koji kreira više 50 posto svih ekonomskih aktivnosti u zemlji, nije učinkovit. Mi imamo jedan društveni ugovor koji se održava već dugi niz godina. Primjerice u Hrvatskoj država ima svoj utjecaj u oko 1400 poduzeća i to ne postoji nigdje u svijetu”, kazao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

„Slovenija je primjerice ima samo deset poduzeća kojima upravlja država, Austrija ima i manje. Naravno, moguća su partnerstva između privatnog i državnog sektora, ali je to u funkciji razvoja, a ne u funkciji zadržavanja postojećeg stanja, koje nije dobro. Vi kada pogledate prvih deset najvećih poduzeća u Hrvatskoj u vlasništvu su države. To nije slučaj u drugim razvijenim zemljama, gdje su privatne kompanije motor gospodarskog razvoja”, istaknuo je Novotny. 

„Mnogi ne razumiju koliki je javna uprava zapravo uteg gospodarstvu. Koliko je to jedan kompleksan sustav, koji se sastoji od čitavog niza ekonomskog – pravnih varijabli. Decentralizacija, teritorijalni ustroj, alokacija novca, javna nabava, digitalizacija, zapošljavanja, političko kadroviranje. Dakle to je jedan ozbiljan sustav koji mora biti mjerljiv”, rekao je Petar Vušković iz Centra za javne politike i ekonomske analize.

„Jer sve ono što je mjerljivo, time se može i upravljati, a sve ono čime možeš upravljati možeš i poboljšavati”, zaključio je Vušković.   

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja