Budi dio naše mreže

Zaštita radnih mjesta i prava radnika u vrijeme korona krize, bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu, 3. lipnja. O Vladinim potezima u spašavanju gospodarstva i radnih mjesta i tome što nas čeka na jesen govorili su državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i ekonomski analitičar Damir Novotny.

/ vo

„Vlade je povukla dobre poteze u zaštiti radnih mjesta i smanjenju nezaposlenosti uslijed pandemije koronavirusa. No, dio poslodavaca zloupotrijebio je mjere i mi smo na to upozoravali”, kazao je sindikalist Krešimir Sever.

„Prva zamjerka sindikata je što nismo odmah pozvani na razgovor, već je Vlada prvo pregovarala sa poslodavcima. Drugo, kada je država dala 3.250 kuna i pokrila razliku što se tiče doprinosa, dio poslodavaca je pritiskao svoje radnike potpisati ugovore o radu na minimalnoj plaći. Tako im nisu morali isplatiti razliku do pune plaće, iako im je to bila zakonska obaveza. Dio radnika, iako nije imao promijenjen sadržaj ugovora o radu, imao je ugovorenu veću plaću od minimalne, dobili su samo dio koji je za njih dala država. Mi u sindikatima smo stoga već unaprijed upozoravali da bi novac trebalo, umjesto na račune poslodavaca, uplaćivati izravno na račune radnika, što je bilo moguće”, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.          

Državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić tvrdi da će se dio zloporaba oko isplata plaća, ipak, ispraviti.

„Mi nismo imali dva mjeseca da smislimo ove mjere i njihovu provedbu. Cijeli posao je obavljen u par dana kako ljudi ne bi ostali bez posla. No, imamo neke mehanizme kontrole i poslodavci koji nisu radili prema pravilima, morat će vratiti novac. Ožujak je isplaćen kako je isplaćen. Svi koji su se prijavili i koji su pokazali potrebu dobili su novac. Međutim, već za travanj, svi oni koji su željeli dobiti novac morali su dokazati da su isplatili plaću u ugovorenom iznosu. To se provjerava preko Porezne uprave. Ne da nama poslodavci pošalju neku izjavu, nego Porezna uprava resornom ministarstvu dostavlja podatke. Onaj koji nije isplatio plaću neće dobiti potporu za travanj i svibanj, a morat će vratiti i novac za ožujak”, kazao je Jelić.

„U ovoj teškoj situaciji koja je pogodila cijeli svijet trebalo je brzo reagirati kako bi se spasile tvrtke i radna mjesta, kazao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

”Hrvatska vlada je dobro reagirala. Moja jedina zamjerka je bila da je trebalo dati više novca, no pitanje je koliko ga imamo. Jer mala i mikro poduzeća u Hrvatskoj ne mogu preživjeti bez takvih mjera. U jednom trenutku je sve stalo, a pogledajte strukturu hrvatskog gospodarstva. Ono ovisi o mikro i malim tvrtkama i tu su radna mjesta. To što će možda doći do nekih zloupotreba, to je uvijek moguće, no nije razlog da se zaustavi cijele mjere”, ocijenio je Novotny.             

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja