Budi dio naše mreže

Volonteri iz udruge Smiješak za sve i njihovi prijatelji nisu se ostavili knjiga, ali su se uhvatili kuhače. Držeći odstojanje i propisani razmak tete i stričeki pričalice svojim su receptima i kulinarskim pothvatima odlučili dati literarni začin.

/ fe

Udruga Smiješak za sve osmislila je projekt koji će roditeljima i djeci olakšati produženi boravak u kućama tijekom pandemije.

Trla baba dlan da joj prođe dan naziv je novog pothvata Teta i stričeka pričalica koji su u nemogućnosti da svakodnevno posjećuju mališane i tinejdžere s dječjih bolničkih odjela KBC-a Rebro, KBC-a Sestre milosrdnice i DB Srebrnjak te im uljepšaju dan i povedu ih u san čitanjem priča.

Volonteri iz udruge Smiješak za sve i njihovi prijatelji nisu se ostavili knjiga, ali su se uhvatili kuhače. Držeći odstojanje i propisani razmak tete i stričeki pričalice svojim su receptima i kulinarskim pothvatima odlučili dati literarni začin. Jednakom strašću u opuštenoj atmosferi u svoja jela sipaju sol i papar, kao i mrvice aforizama, čajne žličice stihova, zrnca svjetske književnosti i prstohvate dječje literature. Naravno, dosadašnja publika, mali i veliki pričoljupci i dalje mogu uživati u svojim pričama za laku noć koje se svakoga dana objavljuju na YouTube kanalu te Facebook i Instagram profilu Smiješka za sve.

Smiješkova kužina otvorena je prije mjesec dana, no ideja je nastala puno prije tijekom jednog druženja volontera. “Dolaskom korone najprije smo krenuli s čitanjem priča. Kako se nije smjelo izlaziti ni družiti, bilo je pravo vrijeme da realiziramo projekt Trla baba dlan da joj prođe dan. Poanta tog projekta nije nakuhavanje jela, nego da se iskombinira ono što inače rade tete pričalice s nečim malo drugačijim. Ionako su svi producirali videe s čitanjem priča pa je bila prilika da unesemo nešto novo, a čitanje i kuhinju još nitko nije na ovaj način objedinio”, objašnjava predsjednica Udruge Smiješak za sve Marijana Jergović.

Napominje kako se u kužini pazilo da se ispoštuju sve mjere zaštite od širenja zaraze, ali to ih nije spriječilo u širenju dobre energije i smijeha u danima kada je upravo toga silno nedostajalo. Ublažavanjem mjera projekt se neće ugasiti. “Nastavit ćemo ga provoditi s time da zasad jela spravljamo u mojoj kuhinji, a zamisao je da se, kad se to sve uhoda, svatko može snimiti u vlastitoj kuhinji i objaviti svoj recept umotan u omiljene književne retke”, otkrila je Jergović.

U Smiješkovoj kužini možete uživati, upijati recepte, mudrosti te pokoju glupost svakog četvrtka kada se na Facebook i Instagram profilu Udruge objavljuje novi video. Dosad su se pripravljali francuski specijalitet quiche lorraine, piletina na kineski, indijska poslastica ladhu i opojna torta Pijana Šarlota.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja