Budi dio naše mreže

Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i ove je godine raspisalo natječaj za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola. Na natječaj su pristigle 83 priče, a među nagrađenima su i dvije učenice Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba.

/ kv

Tekst pripremila Vesna Lalić Pušić, prof.

Treću nagradu u neto iznosu od 1.000,00 kuna (pet ravnopravnih nagrada) osvojile su i NKG-ovke: Domenika Potnik, III c, s pričom Srebrni prsten s bijelim kamenom (mentorica: Katarina Škrabo) i Katarina Colnago, II c, s pričom Prigušeni koraci prema budućnosti (mentorica: Andja Jakovljević).

Na stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja o njihovim pričama piše: „Djeca su česti likovi priča u ovome natječaju, što je i razumljivo jer ih i pišu djeca. Tako je i u priči Prigušeni koraci prema budućnosti. Djevojčica Tonka i dječak Karlo bivaju nemilosrdno ubijeni, a samo su se htjeli malo igrati među porušenim kućama. (…) Srebrni prsten s bijelim kamenom donosi priču o ratnoj traumi koja traje već dvadeset godina. To je lijepa priča o bračnoj ljubavi i strpljenju koja može zacijeliti rane.“

Domenika Potnik o svojoj priči kaže: „Srebrni prsten s bijelim kamenom je prije svega priča o onom što se nalazi unutar svakoga čovjeka, a to je breme. Svatko od nas ga nosi, možda se pojavljuje u drugačijim oblicima, ali je ipak ovdje. Događaji poput onoga u priči uvijek ostave trag, trag koji se ne može izbrisati. Ovo je ujedno i priča o nadi.“

Dodjela nagrada Knin 2019.

U svibnju 2019. godine prvi put je objavljen natječaj za kratku priču s temom iz Domovinskoga rata Ministarstva hrvatskih branitelja. Tada su također dvije nagrade osvojili učenici ove gimnazije – Katarina Brešić (2. nagrada) i Erik Matejak (3. nagrada). Mentorica im je bila profesorica Marina Čubrić koja godinama potiče svoje učenike na literarno stvaralaštvo. Na svečanoj dodjeli nagrada na kninskoj tvrđavi 4. kolovoza, uoči 24. obljetnice „Oluje“, nagrade je učenicima uručio najviši državni vrh.

Ovogodišnje nagrađene priče učenica možete pročitati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja