Budi dio naše mreže

Prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine, zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je 4. rujna u dvorištu Nadbiskupske klasične gimnazije na Šalati misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za sve učenike i djelatnike Gimnazije.

/ Hrvoje Josip Bišćan

U homiliji je biskup Gorski gimnazijalce podsjetio da su Izraelci jednoga dana slavili Isusa, a već drugoga dana htjeli Ga ubiti te dodao: “I vaš razred je mjesto prihvaćanja ili odbijanja. Kako se međusobno odnosite ako je netko drugačiji? Kažem li ‘Što ćeš mi ti? Znam tvoje mane i slabosti!’ Ako se tako postavimo, brzo dolazi do izolacije. Najednom se od nekoga makneš, ne samo tu, nego i na društvenim mrežama. Najednom se odvojite jer ne prihvaćamo ono što ne možemo kontrolirati. Čini se kao da ćemo biti ugroženi i zato je jedna od najvažnijih poruka Evanđelja – prihvati Isusa da bi mogao prihvatiti drugoga.”

Biskup Gorski pred gimnazijalcima

Stanje u Školi

Ravnateljica Gimnazije Ljuba Duvnjak već tri godine vodi obnovu škole nakon potresa, ali i radni kolektiv. “Trenutno je u školi 389 učenika u 19 odjela i 51 zaposleni djelatnik. Situacija je u školi, u odnosu na sve što nas okružuje, jako dobra, i što se tiče materijalnih uvjeta i napretka u stručno-pedagoškom radu. Naime, tu ulažemo velike napore i trud, da imamo što bolje uvjete i stručno-pedagoško praćenje učenika te pomoć roditeljima u odgoju. Ono što nam je posebno važno, a što papa Franjo stalno ističe za katoličke škole, to je savez roditelja i djelatnika u školi za dobrobit djeteta. Ove godine dobili smo novu generaciju učenika, njih 93, i za njih smo osmislili neke nove sadržaje.

Ljuba Duvnjak, prof.

Profesori u nastavi uočavaju poteškoće i probleme, pa stvaraju nove izvannastavne aktivnosti kako bi djecu osnažili i u znanju, ali i odgoju, kako bi za četiri godine mogli izaći odavde kao mladi uspješni i sretni ljudi.

Specifičnost NKG-a

Posebnost ove katoličke škole je to što joj osnivač Zagrebačka nadbiskupija i djeluje s pravom javnosti od 1920. godine, ali dugi niz godina ranije postojao je Nadbiskupski licej. Posebnost škole je i u tome što su prije Školu pohađali samo učenici koji su se tu obrazovali i odgajali, a bili su smješteni u sjemeništu, ali već u počecima bilo je i djece iz građanstva. Ovaj cijeli kompleks na Šalati i zamišljen je kao simbioza odgoja i obrazovanja, pa i kroz internatski tip, što bi možda bilo dobro i vratiti u budućnosti.

Ružica Herceg

Ružica Herceg jedna je od gimnazijalki koja je zadovoljna dosadašnjim školovanjem u NKG-u: “Drago mi što sam upisala ovu školu i sviđa mi se što molimo na početku satova. Sviđa mi se i kako je svima bitno ponašanje učenika. Usto, učimo latinski i grčki i to mi je zanimljivo. Htjela bih da mi, kao stariji razredi, utječemo i na ove mlađe i da im pokažemo kako si trebamo ponašati zato što idemo u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i što je posebno kod učenika naše Gimnazije.”

Projekt “Srce NKG-a Anamarija Carević”

Iva Novak profesorica je latinskog jezika i razrednica u razredu koji je pohađala Anamarija Carević, prva žrtva zagrebačkog potresa. Zato su njeni prijatelji inicirali projekt “Srce NKG-a Anamarija Carević”: “Tijekom velikog potresa u Zagrebu jedina žrtva bila je tada 15-godišnja Anamarija, djevojka koja je u to vrijeme bila učenica 1.b razreda Nadbiskupske klasične gimnazije, a ta djevojka ostavila je na sve nas neizbrisivi trag.

Želeći sačuvati sjećanje na tu predivnu djevojku i živjeti vrline koje su nju krasila, njezin razred odlučio je pokrenuti projekt.

Vrline koje se promiče u tom projektu su hrabrost, radost, empatija, marljivost i spremnost pomagati drugima. Projekt funkcionira tako da svaki učenik nominira nekoga od svojih kolega i onda povjerenstvo odlučuje, tako da smo ove godine izabrali sedmero učenika.”

Iva Novak, prof.

Anamarijina suučenica Laura Barun jedna je od dobitnica ovogodišnjeg “Srca NKG-a Anamarije Carević”: “Anamarija je ostavljala jako veliki i pozitivni dojam na sve nas. Utjecala je na sve nas pozitivno, hrabrila nas i bila naš oslonac u vjeri. Uvijek nas je poticala na, recimo, krunicu na Kamenitim vratima ili na vjeronauk u njenoj župi i uvijek bila prava potpora svima u našem razredu.”

Laura Barun

A jedan od sedmero ovogodišnjih dobitnika je i Marko Kustura iz 3. razreda: “Dobio sam priznanje za pomaganje drugima. To mi stvarno puno znači jer sam tijekom prošle školske godine stvarno pomagao svima, koliko sam god stigao, i drago mi je da su to prijatelji iz razreda primijetili i nominirali me. Što se tiče ove škole, važno mi je što se u svom zvanju koje dobivamo, bilo to društveno ili prirodoslovno, uvijek promiče taj katolički duh. Svi profesori su susretljivi prema nama i društvo je odlično, tako da svima koji sada razmišljaju koju će školu dogodine upisati preporučam da upišu NKG.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja