Budi dio naše mreže

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 2. lipnja 2023. u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru identificirano je pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani u veljači iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Vukovara.

/ im/IKA

Iz te sekundarne grobnice ekhumirani su posmrtni ostaci najmanje 11 osoba, od kojih su četiri identificirane u travnju, a današnjom identifikacijom obitelji su prihvatile nalaze DNK-analize za još pet osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Sve osobe nasilno su odvedene tijekom rujna i listopada 1991. s područja Vukovara i Berka, muškog su spola i u dobi od 25 do 60 godina, a među danas identificiranima su dva civila iz Vukovara i tri hrvatska branitelja iz Berka – Marin Kujundžić (1954.), Josip Madajček (1958.) i Milan Latković (1960.).

Uz njihove obitelji, identifikaciji je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima. Izražavajući sućut obiteljima, istaknuo je punu predanost Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu.

„I ova današnja identifikacija rezultat je uloženih napora svih uključenih u ovaj iznimno zahtjevan i složen proces, koji je za nas prioriet. To je ujedno pokazatelj naše pune posvećenosti pronalasku svih osoba nestalih u Domovinskom ratu“, istaknuo je u obraćanju obiteljima.

„Drage obitelji, iako su naša postignuća daleko od onoga što svi zajedno želimo, a to je saznati istinu o sudbini svih naših nestalih, vjerujem da prepoznajete napore koje ulažemo u ovaj iznimno osjetljiv i složen proces“, poručio je ministar Medved te zahvalio obiteljima za povjerenje i strpljenje.

Zahvalio je i svima koji sudjeluju u tom procesu – MORH-u, MUP-u i obavještajnim agencijama, kao i Savezu udruga obitelji zatočenih i nestalih, te je pozvao sve koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske da bi pridonijeli rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Preliminarna obrada posmrtnih ostataka obavljena je u vukovarskoj bolnici, a DNK-analiza na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, te su se obiteljima obratili ravnatelj vukovarske bolnice dr. Anto Blažanović i prof. Milovan Kubat u ime Zavoda, istaknuvši važnost institucionalnog i sustavnog pristupa kakav se provodi u sklopu Hrvatskog modela traženja nestalih osoba.

Riječi potpore uputila im je i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, zahvalivši Ministarstvu hrvatskih branitelja i svima koji sudjeluju u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu i na bilo koji način doprinose saznavanju istine i rješavanju njihovih sudbina. Pozvala je sve da se pridruže obilježavanju 30 godina rada i djelovanja Udruge Vukovarske majke koja je osnovana s ciljem pronalaska nestalih članova obitelji, s kojima će se nakon identifikacije susresti i ministar Medved.

Hrvatska traga za još 1807 nestalih u Domovinskom ratu

U proteklih sedam godina provedena terenska istraživanja na 364 lokacije i pretražena površina od više od 900 tisuća četvornih metara, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 173 osoba, a u tom razdoblju sveukupno je identificirano 253 osoba, hrvatskih branitelja i civila.

Uvažavajući razmjere stradanja, posebna pozornost posvećena je pronalasku nestalih i smrtno stradalih osoba na području Vukovarsko-srijemske županije, gdje se traži najveći broj osoba nestalih u Domovinskom ratu. Na tom području od 2016. godine pretraženo je 126 lokacija, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 39 osoba.

Sve tri masovne grobnice pronađene su na širem vukovarskom području: kod Marinaca (2018.) iz koje su ekshumirane i identificirane četiri osobe, kod Bobote (2022.) iz koje je ekshumirano 13, a identificirano 12 osoba, te Šarviz Dola (2023.) iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 11 osoba i identificirano devet žrtava, a identifikacija preostalih posmrtnih ostataka iz te masovne grobnice uslijedit će nakon što se dobiju nalazi DNK-analize.

Uz Šarviz Dolu, gdje se i nadalje provodi istraživanja terena, na području Vukovara pretražuje se i sumnjivo područje na Petrovačkoj Doli, a česte pretrage terena provode se i na području Banovine.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1807 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 504, od kojih je 376 nestalih i smrtno stradalih na području Vukovara i prigradskih naselja, izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja