Budi dio naše mreže

Nastojanjem građana Rijeke, koji su se u listopadu ove godine samoorganizirali u pomoći ljudima u tranzitu kroz naš grad, istovremeno potičući institucije u gradu na strukturirani angažman, u proteklih mjesec dana uspostavljen je Tranzitni punkt za migrante u neposrednoj blizini Željezničkog kolodvora.

/ hjb

Zauzetim naporima samoorganiziranih Riječana, Grada Rijeke, HŽ Infrastrukture, Crvenog Križa, KBC-a Rijeka, Zaklade Solidarna, Isusovačke službe za izbjeglice te Caritasa Riječke nadbiskupije, ljudima u pokretu koji prolaze kroz Rijeku, u proteklih je mjesec dana omogućena nužna humanitarna pomoć.

Na području parkirališta bivšeg “Graciania” osiguran je dio terena na koji su smješteni kontejneri za prihvat i distribuciju donacija, sanitarni kontejner sa šest tuševa, dva sanitarna čvora i više kontejnera za smeće. Prostor Željezničkog kolodvora detaljno je očišćen od mogućeg infektivnog otpada te je organizirano redovito čišćenje.

Osigurano je i 200 obroka dnevno, mogućnost tuširanja i presvlačenja u dvije smjene; od 10 do 14 te od 16 do 20 sati. U navedenom vremenu na Tranzitnom punktu uvijek je odgovorna osoba uz nekoliko volontera. Od 7. prosinca 2022. ljudima u pokretu bit će omogućene i medicinske konzultacije u vidu javnozdravstvene akcije.

Pozivamo građane na solidarnost te razumijevanje za ljude u potrebi koji u prolazu kroz naš grad traže bolje sutra.

Građani, ukoliko žele, na gore spomenutoj lokaciji i u navedenim terminima mogu donirati toplu mušku odjeću do veličine M, pribor za tuširanje, cipele za hodanje, tenisice od broja 40 do 45. Ukoliko se pak žele uključiti u volontiranje, mogu se javiti na adresu elektroničke pošte ritranzitnipunkt@gmail.com.

Priopćenje su potpisali gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predsjednik Uprave HŽ infrastruktura d.o.o. Ivan Kršić, ravnatelj KBC Rijeka dr. Alen Ružić, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice o. Stanko Perica, direktor Zaklade “Solidarna” Ivan Blažević, ravnateljica Crvenoga križa Grada Rijeke Petra Šuljić, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije s. Marija Faustina Kovačević, a odgovorna osoba za koordinaciju uključenih u realizaciju Tranzitnog punkta za migrante je voditeljica Ureda riječkog nadbiskupa Mladena Tadej Faltin.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja