Budi dio naše mreže

Na otvorenju Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u petak da to nije bila samo jedna od brojnih crta obrane Hrvatske tijekom Domovinskog rata, nego simbol pobjede za cijelu Hrvatsku.

/ kv

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Grabar-Kitarović podsjetila je kako je granica tzv. Velike Srbije trebala biti na potezu Virovitica-Karlovac-Karlobag, a zbog oblika državnog teritorija najveća je opasnost prijetila upravo u Karlovcu, na Turnju, no “Hrvatska tu nije bila slomljena, nego je Turanj postao simbol pobjede za cijelu Hrvatsku”.

Ocijenivši da je važno njegovati kulturu sjećanja, Grabar Kitarović je izrazila vjeru da će muzej zbog jedinstvenog uređenja, poput Vodotornja u Vukovaru, postati jednim od najpoznatijih simbola Domovinskog rata.

Uz želju da uz razne izlete i maturalna putovanja u inozemstvo mladima bude omogućeno da na ovakvim mjestima upoznaju tijek, vrijednosti i žrtve Domovinskog rata, Grabar-Kitarović je ustvrdila kako je to važno zbog povijesti i moralnih vrijednosti poput zajedništva, domoljublja, viteštva i hrabrosti.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon obilaska muzeja izrazila je uvjerenje da će to zdanje postati jednim od posjećenijih muzeja u ovom djelu Hrvatske. Od ukupno 26,6 milijuna kuna Ministarstvo kulture podržalo je taj projekt s osam milijuna kuna.

“Pratila sam razvoj projekta u zadnje tri godine i postav je vrlo suvremen, a zanimljiva je i koncepcija da se jedna ruševina konzervira u takvom stanju i sama postane artefakt. Tragedija Vukovara je brojne naše gradove koji su prošli sličnu kalvariju ostavila malo u sjeni, pa i Turanj, koji je doživio strašnu destrukciju”, rekla je Obuljen Koržinek.

Ravnateljica Gradskog Muzeja Karlovac Hrvojka Božić u razgovoru za Hrvatski katolički radio istaknula je da je Muzej osmišljen kao vjeran prikaz života ljudi te događanja na širem karlovačkom području. Prostire se na kompleksu Križanić Turanj, bivšem vojnom prostoru od 13 000 četvornih metara s objektima koji su vrijedan prikaz austrijskoga vojnog graditeljstva. ”U Muzeju je postavljena izložba ”Karlovac 1991.-1995.”  u zgradi koju su branitelji ironično nazvali ‘Hotel California’. Zgrada je zaštićena i konzervirana u polurazrušenom stanju kako bi ostala svjedočanstvo rata i bezumlja razaranja. S jedne strane, kada priđete zgradi, možete ju gledati kao muzejski eksponat, a s druge strane ona je okvir za suvremenu muzejsku izložbu”, rekla je Božić.

Ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Bozic.
Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Prostor na Turnju i do sada je bio izložbeni kompleks s vojnom tehnikom, očuvanim tenkovima, topovima, vojnim transporterima i drugom vojnom opremom iz Domovinskog rata. U zgradi će posjetiteljima pak na raspolaganju biti brojni multimedijalni sadržaji, rekla je ravnateljica Muzeja.

” Fotografije, filmovi, animacije, glazba… Osim toga posjetitelji mogu vidjeti i Spomen sobu posvećenu poginulim Karlovčanima, ali i suvenirnicu, kafić, multimedijsku dovranu te knjižnicu s literaturom iz razdoblja suvremene hrvatske povijesti. Riječ je o lokalitetu koji je povijesno i memorijski jako slojevit još od 16. stoljeća. Nekada su tu bile vojarne, škole za časnike, vojna skladišta, manufakture za proizvodnju za potrebe vojske, a u Domovinskom ratu tu je bila crta razgraničenja, sjedište UN-a Sektora Sjever, točka razmjene zarobljenika i prihvaćanja izbjeglica. Lokacija je 2007. godine dana na upravljanje Gradskom muzeju Karlovac i nakon stoljeća vojne, dobila je konačno civilnu namjenu”, zaključila je Božić.

Novi postav Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj možete besplatno razgledati danas i sutra do 16.00 sati.

Muzej Domovinskog rata / Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja