Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1991. godine u pokušaju da oslobode selo Donje Cjepidlake, južno od Virovitice, život su položila dvojica heroja, dragovoljca Domovinskog rata, Igor Kukurika - Kukac te Jasminko Dervišagić - Jasen.

/ Borna Marinić

Pripadnici 127. virovitičke brigade Hrvatske vojske tog su dana krenuli u pravu Đulovca. Iako se činilo da će prvu prepreku – selo Donje Cjepidlake svladati relativno lako došlo je do žestoke borbe sa zaostalim srpskim pobunjenicima. 24-godišnji Virovitičanin Igor Kukurika smrtno je stradao, a Jasmin Dervišagić teško je ranjen. Biljana Spevan i Melita Hanić, pripadnice saniteta 127. brigade, izvukle su ih pod jakom vatrom. Iako je Jasmin davao znakove života te su se liječnici borili ga održe na životu, istog je dana podlegao ranama u virovitičkoj bolnici. Donje Cjepidlake oslobođene su tek u prosincu tijekom oslobodilačke operacije „Papuk-91“.

Jasminko Dervišagić rođen je 12. travnja 1966. godine u Zagrebu kao treće od petero djece Mehmeda i Nataše. Odrastao je uz trojicu braće – Stjepana, Damira i Dražena te sestru Jasminku. U rodnom gradu završio je osnovnu, a zatim i srednju ugostiteljsku školu. Po zanimanju je bio konobar, a u slobodno vrijeme bavio se sportom. Igrao je mali nogomet i trčao kros. Sjećaju ga se kao otvorenog, živog i druželjubivog mladića. 

U Domovinski rat uključio se dragovoljno u srpnju 1991. Nakon prvih ratnih iskustava na Banovini, budući da mu je majka rođena Virovitičanka, otišao je braniti kraj otkuda su mu korijeni te se priključio 127. virovitičkoj brigadi. Kada je izgubio život imao je tek 25 godina, a iza sebe ostavio je troje djece – Kristinu, Kristijana te Stephany koja je rođena pola godine nakon očeve smrti. Jasminko Dervišagić pokopan je na zagrebačkom Mirogoju tri dana nakon pogibije, a sprovodne obrede vodio je velečasni Danijel Labaš, župnik iz crkve svetog Blaža.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja