Budi dio naše mreže

'Bogatstvo naših neuspjeha', 'Muškarac kao prorok, kralj i svećenik', 'Kako je molitva krunice preobrazila moj život ', 'Zašto muškarac ne smije kalkulirati s Bogom', 'Je li brak podvig?' te 'Duhovni boj na koljenima' – samo su neke od tema koje će muškarci izreći muškarcima na 3. konferenciji katoličkih muškaraca 'Budi muškarac' koja će se uskoro održati u Zagrebu. Najavili smo je i najavili su je u programu HKR-a neki sudionici-izlagači. Izdvojili smo određene naglaske.

/ anh

„Moje predavanje naslovljeno ‘Muškarac kao prorok, kralj i svećenik’ jest naizgled zbunjujuće zato jer je to pomalo zastario biblijski govor. To su neke slike koje su starozavjetne i problem je što mi možda nedovoljno u naše vrijeme razgovaramo o tome”, upozorava Ante Bilaver koji je do kraja 2021. godine bio voditelj molitvene zajednice ‘Božja pobjeda’, a jedan je od govornika na predstojećoj konferenciji katoličkih muškaraca koja će se upriličiti u hotelu ‘International’.

No pojasnio je: „Kad kažemo da je muškarac svećenik, prorok i kralj prije svega se to referira na moju krsnu milost – krsnu stvarnost. Svi smo većinom kršteni kao djeca, kao bebe, tako da nam je to upravo veliki problem što ne znamo da je to možda jedna od ključnih stvari našega identiteta.”

Krsni identitet je nešto, s druge strane, što oni u ‘Božjoj pobjedi’ intenzivno otkrivaju zadnjih godina i o čemu će početi sve više govoriti, a prilika za to je već i na ovoj zagrebačkoj konferenciji.

„Mislim da je to vrlo aktualno i da će se mnogi u tome pronaći. Kako sam siguran u to? Siguran sam jer evo, koliko znam, većina i vjernika i nevjernika je oduševljena Tolkienom i njegovom trilogijom ‘Gospodar prstenova’, a on opet znajući ili ne znajući piše to svoje veličanstveno djelo upravo kroz tri figure.”

Kroz Prstenovu družinu i općenito kroz cijeli taj Tolkinov svijet, provlače se slike svećenika, proroka i kralja, pojasnio je Ante Bilaver, gostujući u HKR-ovoj emisiji ‘Budimo mladi’ i najavljujući tako to dvodnevno događanje 17. i 18. lipnja.

Gandalf bi tu na primjer bio prorok, Frodo bi bio svećenik, a Aragon bi bio kralj.

Na neki način mi smo svi privučeni time, smatra Bilaver.

„To je božji nacrt za čovjeka i evo ja ću to nekako pokušati približiti ljudima, jednostavno, da je krštenje najvažniji dan u našem životu. Nije ni rođenje nije ni začeće, nego krštenje jer sam na taj dan postao dijete Božje.”

„Jer krštenje je mene totalno promijenilo; fundamentalno sam drugačiji krštenjem, a to što sam ja sad postao većina ljudi ne zna. Ne znaju što su postali, ne znaju što se krštenjem komunicira, što se krštenjem događa – da prije svega postajemo djeca Božja pa onda kao dijete Božje, ja kao sin ili kao kćer Božja postajem i svećenik i prorok i kralj jer sam drugi Krist, jer sam pomazan, jer Krist znači ‘pomazanik’, a Krist kao Pomazanik upotpunjuje te tri velike uloge iz Staroga zavjeta, napominje HKR-ov sugovornik.

Prvog dana govornik će biti i Pere Eranović, glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Njegova tema je: ‘Je li brak podvig?’

„Ja kao vjernik osjećam i imam tu neku potrebu gledati i na jedan otajstven način pogledom na sam život kao izazov u kojem smo pozvani koračati stubama koje vode prema nebeskoj domovini.”

„I mislim da nam je u toj avanturi i u tome izazovu” – nastavlja on – „sam Bog ostavio u ostavštinu jednu prelijepu pomoć: instituciju braka kao izravne i frontalne projekcije Kristove ljubavi prema Crkvi”.

Eranović, naime, nastavlja da se u braku zajedno sa svojom ‘izabranicom srca’ učimo i disciplini ali i mudrosti, krotkosti, pa i zauzdanju nekih strasti i poriva i postajemo drugačiji.

„Čeličimo se, gradimo se kao muževi, kao muškarci, te nekako u toj želji, u tom svom avanturističkom duhu – kojega ja zaista imam – osjetio sam potrebu da se evo izgradim i kao osoba i da mi netko pomogne da koračam uspravnije i smjernije prema konačnom cilju.”

Na Trećoj konferenciji katoličkih muškaraca govorit će također autor knjige ‘Ti si svjedok’ i voditelj Muške molitvene zajednice ‘Krista Kralja’ u Čakovcu Zlatko Krznarić, inače profesionalni vozač. Svoju temu koju će izlagati, pred zasada 50-tak prijavljenih sudionika, ‘Bogatstvo naših neuspjeha’ je za HKM najavio riječima:

„Itekako se čovjek može hvaliti svojim neuspjesima. To je biblijska škola jer, zapravo, ispred slave Božje ide poniznost i kad malo bolje pogledamo određene biblijske osobe, nama muškarcima uzore, i oni su negdje najčešće zapeli.”

„Poniznost je ispit”, nastavio je Krznarić i izražavajući se dalje u svome šoferskom žargonu primijetio da je život, kada ide onako ‘laganini’, kao kad tempomatom voziš bez brige po autocesti, ali Bog ti ponekad podijeli milost da ti se dogodi neki križ i to je onda kao kad bi se vozio nizbrdo, a otkažu ti kočnice.

„To nije ista molitva, jer odjedanput se probudiš s vapajem: ‘Ajme majko!’ U takvim trenucima se moliš – kako se sam Krznarić izrazio – iz petinih žila.

Zapravo, Bog time pokušava kroz nedaće naših života pozvati nas da se probudimo, da se odreknemo negdje sebe, kao i toga što će drugi reći i da u toj nekoj pustinji svoga života to u biti postane jedno sveto mjesto milosti – mjesto susreta s Gospodinom.

„Kad se čovjek spusti negdje dole onda je zapravo bliže Bogu jer On je taj koji liječi srce slomljeno”, najavio je svoje izlaganje Zlatko Krznarić kroz ta dva dana u kojima će govoriti šesnaest zauzetih muževa, vjernika laika, iz svih krajeva Hrvatske.

Detaljnije smo program najavili u ovoj objavi, a emisiju od 6. lipnja poslušajte u nastavku. Sugovornik je bio i Krunoslav Puškar u ime organizatora 3. konferencije katoličkih muškaraca koja za desetak dana počinje u glavnome gradu, a prijaviti se može do 15. lipnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja