Budi dio naše mreže

O aktualnim temama iz resora poljoprivrede – najavljenim izmjena i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, višegodišnjem financijskom okviru i koliko će on utjecati na sredstva za poljoprivredu – govorio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak na Hrvatskom katoličkom radiju u četvrtak te istaknuo hrvatske napore da u sljedećem EU proračunu za ruralni razvoj bude izdvojeno na razini naših potreba i dosadašnjih iznosa.

/ it

Mladim poljoprivrednicima i do 100 tisuća eura potpora

Pregovori o višegodišnjem financijskom okviru i novom proračunu Europske unije. „Hrvatska stajališta u EU predstavljaju predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica Marija Vučković koji ističu da je ruralna politika vrlo važna za Republiku Hrvatsku te da kao najmlađa zemlja članica EU-a nismo imali iste uvjete vezano za EU fondove. U tom smislu borimo se za što bolju omotnicu u dijelu ruralnoga razvoja te se pregovara da uz koheziju EU proračun za ruralni razvoj za Hrvatsku bude na razini naših potreba i dosadašnjega iznosa“, kazao je Majdak.

I do sada su mladi mogli povući sredstva iz EU fondova, a državni tajnik Tugomir Majdak kazao je da su zadovoljni dosadašnjom provedbom programa ruralnoga razvoja, programa koji definira EU sredstva za investiciju u poljoprivredi i ruralnom razvoju. „Do sada je taj fond polučio najbolje rezultate od svih strukturnih fondova na razini Hrvatske, jer je razina ugovaranja 80 %, a razina isplaćenih sredstava je na 46-47 %. Mladi poljoprivrednici realizirali su potporu do 50 tisuća eura financijske omotnice kojima su mogli pokrenuti gospodarstvo, podići voćnjak, kupiti poljoprivrednu mehanizaciju, nabaviti čak i živu stoku.“ U novoj poljoprivrednoj politici mladi će poljoprivrednici imati izdašnija sredstva, do 100 tisuća eura, što im otvara mogućnost za veće investicijske zahvate. 

Tugomir Majdak i Ivan Tašev

Produljenje moratorija na prodaju zemlje strancima

Govoreći o izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu istaknuto je da će se promjene ići u smjeru skraćivanja i pojednostavljivanja procedure, što je naišlo na pozitivan odjek od strane jedinica lokalne samouprave, a jedinice regionalne samouprave koje prema planu više neće biti uključene u svakom koraku procedure provedbe natječaja i ugovaranja.

„Prilike u svakoj od općina su različite, jer nemaju svi isti fond državnoga poljoprivrednoga zemljišta na raspolaganju, odgovornost je na čelnicima jedinica lokalne samouprave da propišu ograničenja u vidu maksimalne površine za zakup koje su u skladu s njihovim razvojnim programima te da vode brigu o dosadašnjim radnim mjestima, otvaraju mogućnosti za nova zapošljavanja i mlade poljoprivrednike, što je jedan od prioriteta Zakona“, kazao je državni tajnik Majdak, a govoreći o prodaji zemlje istaknuo je da je Vlada RH podnijela zahtjev za produljenje moratorija na prodaju zemlje strancima te se očekuje pozitivan odgovor Europske komisije.

Od polja do vilice

Osvrnuo se i na svoje putovanje u Bruxellesu i sudjelovanje na konferenciji o razvoju održivoga i kružnoga biogospodarstva Srednje i Istočne Europske unije istaknuvši da kolege s Agronomskoga fakulteta imaju za cilj promovirati poljoprivrednu proizvodnju u Republici Hrvatskoj bez pesticida. „To je jedan od segmenata buduće strategije ‘Od polja do vilice’ koja s jedne strane ima ograničenja po pitanju mineralnoga gnojiva i pesticida, ali s druge strane nudi prilike za pozicioniranje i brendiranje ekološke proizvodnje, održivoga gospodarenja tlom i poljoprivrednih gospodarstva u Republici Hrvatskoj“, zaključio je Majdak u programu Hrvatskoga katoličkoga radija.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja