Budi dio naše mreže

Kakvo je stanje u hrvatskoj poljoprivredi, koliko smo u proizvodnji hrane samodostatni, prijeti li nam zbog rata u Ukrajini i poremećaja u međunarodnom lancu opskrbe i nestašica hrane; samo su neka od pitanja na koja su Argumentima odgovarali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, dr. sc. Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore i vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Agro Puškarić iz Garešnice, Marijo Puškarić.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Tugomir Majdak je poručio kako građani mogu biti mirni jer hrane imamo dovoljno. “Strateške robne zalihe se obnavljaju i dopunjuju, stoga i na razini skladišnih kapaciteta odnosno strateških robnih zaliha imamo dovoljno hrane, prije svega žitarica i uljarica, a robne zalihe se obnavljaju i s određenim količinama mlijeka i mesa”, rekao je.

Naglasio je kako proizvodimo dovoljno žitarica i uljarica te da smo u tom dijelu bitno manje ugroženi od nekih drugih zemalja zbog rata u Ukrajini. Naime, Ukrajina i Rusija zajedno izvoze više od četvrtine svjetske pšenice, gotovo 20 posto kukuruza i 50 posto suncokretovog ulja. “Proizvodi gdje nismo samodostatni te ih moramo uvoziti su voće i povrće, mlijeko i određeni mesni proizvodi, ali zato proizvodimo dovoljne količine u strateškim proizvodima kao što su žitarice gdje ispunjavamo sto posto potreba, a kod uljarica smo samodostatni s preko 200 posto. Suncokret kao vodeća uljarica ima pojačan interes kod naših proizvođača za sjetvu jer su motivirani dobrim otkupnim cijenama”, otkrio je državni tajnik te istaknuo da je na razini Europske unije nesmetan tijek hrane, stoga u Hrvatskoj nema mjesta za zabrinutost ni što se tiče naše proizvodnje žitarica i uljarica, ali ni glede proizvoda koje uvozimo iz Europske unije.

Proizvodimo dovoljno žitarica i uljarica, a strateške robne zalihe se obnavljaju i dopunjuju, stoga i na razini strateških robnih zaliha imamo dovoljno hrane. Nabavljaju se i određene količine mlijeka i mesa.

Majdak je podsjetio kako su već pred kraj prošle godine donijeli interventne mjere. “Definirali smo okvire potpore stočarima u iznosu od 171 milijun kuna, slijedila je i potpora ratarskim proizvođačima koji se pripremaju za proljetnu sjetvu u iznosu od 200 milijuna kuna te potpore ribarima u iznosu od 75 milijuna kuna. Isto tako, 200 milijuna kuna je usmjereno prema onima najugroženijima, a riječ je o malim poljoprivrednim gospodarstvima koji će na razini deset, odnosno 20 hektara dobivati dvije razine potpore”, rekao je državni tajnik te poručio građanima kako nema potrebe za stvaranjem zaliha hrane, ponoviviši kako je osim dostatne domaće proizvodnje i na razini Europske unije nesmetan tijek roba, pa tako i hrane.

Nema potrebe za stvaranjem zaliha hrane jer je osim dostatne domaće proizvodnje i na razini Europske unije nesmetan tijek roba, pa tako i hrane.

Tajana Radić istaknula je kako je i ova kriza pokazala da je pitanje poljoprivrede i samodostatnosti u proizvodnji pitanje i nacionalne sigurnosti. “Potreban nam je krizni menadžment u poljoprivredi, bolja organizacija sustava te veći skladišni kapaciteti”, rekla je.

Potreban nam je krizni menadžment u poljoprivredi, bolja organizacija sustava te veći skladišni kapaciteti.

Marijo Puškarić otkrio je pak kako je hrvatske proizvode puno lakše plasirati u stranim nego domaćim trgovačkim lancima. Naime, domaći trgovački lanci radije na policama imaju uvoznu robu koja je niže kvalitete, ali je jeftinija, pa u konačnici ostvaruju veći profit.

Hrvatske proizvode puno je lakše plasirati u stranim nego domaćim trgovačkim lancima.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja