Budi dio naše mreže

U emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija na temu rastuće inflacije, obnove poljoprivrednih gospodarstava na Banovini i odgovornog konzumiranja hrane, gostovao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak. Emisiju je uredio i vodio glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačič.

/ fe

Govoreći o potrebama poljoprivrednika i građana ruralnih područja koji su nastradali u nedavnim potresima, Majdak je istaknuo da ih je kontaktirano više od 4000 i kako su ih obišli više od 2000 u protekloj godini.

“Objavili smo dva natječaja za obnovu poljoprivrednih potencijala, stradalih objekata, poljoprivrednih površina, mehanizacije i stoke. Prvi ugovori su potpisani i krećemo u realizaciju istih. Krenuli smo i s revitalizacijom svinjogojstva,” rekao je državni tajnik.

Odgovorio je i na pitanje što poljoprivrednik koji se javi na natječaj može očekivati. Naglasio je kako je od 171 realizirane prijave nakon dva natječajna poziva, svaka stranka dobila stopostotnu nadoknadu nastale štete.

Tugomir Majdak / Foto: HKM

O poskupljenju cijena hrane usred rastuće inflacije Majdak je rekao da takav rast potrošačkih cijena nije zabilježen od 2012. godine. Porast cijena mlijeka, ulja, goriva…, okarakterizirao je kao posljedicu drugih događaja.

“Ovdje na prvom mjestu govorimo o rastu repromaterijala i rastu cijena energenata. Poskupili su plin i električna energija, a to se odrazilo na rast potrošačkih cijena. U Ministarstvu poljoprivrede od prvog smo dana pratili situaciju. Intervenirali smo imajući na umu inflaciju i COVID-19 pandemiju u okviru koji nam je zadan od strane Europske unije. Omogučili smo 20 natječaja za održavanje likvidnosti naših poljoprivrednih gospodarstava i stabilnosti dohotka. Zadnje smo izdvojili 170 milijuna kuna, a situaciju ćemo nastaviti pratiti i u sljedećoj godini”, kazao je Majdak.

Dr. sc. Siniša Kovačić / Foto: HKM

Apel Ministarstva poljoprivrede građanima da ne bacaju hranu tijekom blagdana bila je treća tema koju je priredio urednik emisije dr. Kovačić. Gosta je pitao koji su parametri potaknuli Ministarstvo da reagira i ukaže na ovaj problem.

“Ministarstvo proteklih 5-6 godina intenzivno radi na ovom problemu”, rekao je Majdak i dodao kako najviše otpada od hrane stvaraju kučanstva.

“Želja nam je da ovim apelom potaknemo i doniranje hrane. Predbožićno i božićno vrijeme odabrali smo kao idealno za upućivanje ovakve poruke: da se svi organizirano upute u kupovinu živežnih namirnica, organizacijom spriječe nepotrebno punjenje frižidera, i kako bi poštivali oznake koje se nalaze na proizvodima te čuvaju njihovu kvalitetu. U konačnici to vodi k stvaranju manje otpada od hrane u kućanstvima”, zaključio je Majdak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja