Budi dio naše mreže

Na okruglom stolu "Djelo prof. dr. Tomislava Ivančića – odgovor na izazove postmodernog čovjeka 21. stoljeća", održanom 16. veljače 2018. godine u Tribini grada Zagreba povodom prve obljetnice smrti mons. dr. Tomislava Ivančića, njegova dugogodišnja suradnica Lidija Krolo predstavila je Ivančićevo djelovanje kao znanstvenika, teologa i evangelizatora. Iz njenoga smo izlaganja izdvojili:

/ Hrvoje Josip Bišćan

Životopis prof. Ivančića

“S poštovanjem i zahvalnošću možemo se prisjetiti njegovoga životnog puta u kojem se neprestano isprepliću znanstvenik, profesor, navjestitelj, svećenik, pisac, bogotražitelj, govornik, kateheta, dušobrižnik, pjesnik i čovjek. Tomislav Ivančić rođen je 30. studenog 1938. u Davoru gdje je završio osnovnu školu. U Zagrebu je pohađao tadašnju Četvrtu mušku gimnaziju, a maturirao na Interdijecezanskoj srednjoj školi. Nakon tri godine studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, nadbiskup Šeper poslao ga je na studij na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje je magistrirao iz filozofije i iz teologije, a kasnije i doktorirao teologiju temom o nereligioznom kršćanstvu prema Dietrichu Bonhoefferu.

Nagovor mladima

U Rimu je 10. listopada 1966. godine zaređen i za svećenika. U domovinu se vratio 1971. godine, kada je imenovan asistentom pri Katedri fundamentalne teologije na KBF-u, gdje je napredovao do izbora za profesora u trajnom zvanju. Od 1998. godine bio je u trogodišnjem mandatu i dekan Fakulteta, a 2001. godine izabran je i za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1997. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ga je za zasluge u znanosti odlikovao Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića.

Teološko djelovanje

Dr. Ivančić je od 1971. godine na KBF-u predavao sve traktate fundamentalne teologije, koji uključuju kolegije Kršćanska objava, Crkva Kristova, Znanost o religijama, Teološka epistemologija i Povijest i nauk islama. Redovito je organizirao poslijediplomski studij iz područja fundamentalne teologije, pripremio je više nastavnih tekstova, unaprijedio studij na svojoj katedri i definirao sadržaj pojedinih kolegija.

U radnoj sobi

Pod njegovim je mentorstvom više od stotinu studenata KBF-a izradilo diplomske radove, a izrađeno je i više magistarskih i doktorskih radova. Bio je i gost predavač na raznim fakultetima, primjerice Fakultetu elektrotehnike i računarstva i Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, ali i na Teološkom fakultetu u Grazu ili Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Beču. Sudjelovao je kao predavač na interfakultetskim simpozijima, potom Teološko-pastoralnim tjednima i brojnim Katehetskim školama.

Papa Ivan Pavao II. i mons. Tomislav Ivančić

Od 1978. bio je član Vijeća za nauk vjere Biskupske konferencije za koju je povodom Nacionalnoga euharistijskog kongresa 1984. godine sastavio prigodnu biskupsku poslanicu “Euharistija daje život Crkvi i svijetu”, a godine 1987. i drugu biskupsku poslanicu “Crkva – zajednica koju Bog saziva i šalje”. Od 2000. do 2004. dr. Ivančić bio je član Prosvjetnog vijeća Ministarstva prosvjete i sporta. Godine 2004. papa Ivan Pavao II. izabrao ga je za člana Međunarodne teološke komisije u mandatu pet godina, a 2009. godine Benedikt XVI. produžio mu je mandat za još pet godina.

Navjestitelj i pastoralni radnik

Paralelno s radom na KBF-u, Tomislav Ivančić 1971. godine imenovan je studentskim katehetom u crkvi sv. Vinka u Zagrebu, gdje je pastoralno djelovao 13 godina, a nakon imenovanja kanonikom 1983. i u zagrebačkoj katedrali. Držao je mnogobrojne duhovne vježbe svećenicima, bogoslovima, laicima, redovnicima i redovnicama i vjeroučiteljima.

Kao vjeroučitelj studenata u Zagrebu radi na teoretskim i praktičnim pitanjima obraćenja, molitve i vjere i tako je postao začetnik molitvenog pokreta među Hrvatima.

Hagioterapijski četvrtak

Na poticaj kardinala Kuharića počeo je 1979. godine praktički i teoretski raditi na novoj evangelizaciji i utemeljio seminare za evangelizaciju Crkve, kojih je tijekom nekoliko desetljeća u domovini i inozemstvu održao više od pet stotina.

Otkriće i primjena hagioterapije

Krajem osamdesetih godina 20. stoljeća dr. Ivančić proširio je svoja istraživanja i na terapijsku teologiju u koju je ugradio spoznaje iz vlastite bogate dušobrižničke prakse i radova teologa poput Bisera, Rahnera, Balthasara i mnogih drugih.

Teoretski je i praktično radio na pitanjima duhovne terapije, potom i utemeljio terapijsku duhovnu metodu koju je nazvao hagioterapija.

Godine 1990. osnovao je Centar za duhovnu pomoć u Zagrebu, a potom i Centre za hagioterapiju u više hrvatskih gradova, a potom u više europskih gradova. S ciljem izobrazbe stručnjaka za hagioterapiju održao je i osam međunarodnih studija hagioterapije, a na svakom je sudjelovalo više stotina polaznika, često i iz više od 30 zemalja. Utemeljitelj je Zajednice Molitva i Riječ, laičkoga društva koje je neformalno otpočelo još u Frankopanskoj 1975. godine.

Studij hagioterapije

Tijekom Domovinskog rata Zajednica je organizirala danonoćne molitvene skupove za međunarodno priznanje Hrvatske, brinući na različite načine za prognanike i ranjenike u Zagrebu, ali i blizu crte bojišnice. Nakon priznanja Hrvatske organizirani su i skupovi zahvale za slobodu domovine, na kojima je dr. Ivančić neprestano isticao potrebu duhovne obnove našeg društva.

Godinama je prof. Ivančić snimao petominutna razmatranja za mnoge medije, vodio i uređivao emisije na Hrvatskome katoličkom radiju i Radio Mariji, a često je nastupao na drugim radijima i televizijama te davao intervjue za tiskane medije.

Intervju

Znanstveni rad prof. Ivančića

Područje znanstveno-istraživačke djelatnosti prof. Ivančića bili su filozofija, teologija, prirodne znanosti i književnost. Održao je predavanja na više od 100 međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova.

U stotinama pojedinih nagovora obraćao se prosvjetnim djelatnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, svećenicima, evangelizatorima, župnim suradnicima, grupama za novu evangelizaciju, obiteljima, duhovnim terapeutima, mladima, odgojiteljima, ovisnicima…

Nagovor mladima u Davoru

Tomislav Ivančić objavio je 25 znanstvenih i 75 stručnih knjiga te 82 znanstvena članka, koji su objavljeni u znanstvenim časopisima s međunarodnom recenzijom. Tu je i više od 300 stručnih članaka koji su pobrojani do 2010., s tim da tek treba analizirati i popisati posljednjih sedam godina. Pripremio je i 150 recenzija i više od stotinu raznih prikaza. Njegov opus sadrži više od 600 objavljenih jedinica znanstvenog, stručnog, duhovnog i teološkoga praktičnog sadržaja, a o njegovim knjigama napisane su brojne recenzije.

Zaključak

Ukratko, kako stoji u predgovoru zbornika “Teologijom svjedočiti i naviještati” izdanom u povodu 70. obljetnice njegova života, “Tomislav Ivančić je jedinstvena osoba i pojava u životu Crkve i hrvatskog društva u postkoncilskom vremenu i na početku 21. stoljeća, osoba koja je svojim djelovanjem odavno prešla granice naše domovine.

Za radnim stolom

Ako se može govoriti o svećeniku, teologu, duhovnom vođi i intelektualcu koji u sebi spaja mnogostrukost različitih darova, o kojem su čuli gotovo svi slojevi ne samo vjernika nego cjelokupnoga hrvatskog društva, onda je to Tomislav Ivančić.

On je kao rijetko koji teolog uspio na originalan način spojiti teologiju i pastoral, teologiju i duhovnost i graditi mostove između teologije i drugih znanosti, teologije i društva, teologije i modernoga čovjeka, u čemu nam svima može biti primjer i učitelj, kao i izazov.

Gitara koju je Profesor rado svirao

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja