Budi dio naše mreže

Članovi Marijine legije redovito svakog 29. u mjesecu mole krunicu ispred u potresu razrušenih crkvi na području Sisačke biskupije. U utorak, 29. ožujka u 12.19 sati krunica će se moliti ispred srušene sisačke katedrale, a predvodit će je biskup Vlado Košić.

/ Marijana Daničić

Članovi Marijine legije s molitvom krunice ispred razrušenih crkvi započeli su u jesen 2021. godine s nakanom duhovne i materijalne obnove Banovine na poticaj brata Vlade Sučeca, predsjednika Marijine legije na čiji prijedlog je započela molitvena inicijativa.

Mnogi još uvijek žive u neadekvatnim životnim uvjetima života bilo u kontejnerima ili popratnim objektima, tako da prije svega molimo na nakanu da se naša biskupija i cijeli kraj krenu obnavljati (…)

Duhovnik Marijine legije vlč. Marijan Štingl za Hrvatsku katoličku mrežu kazao je kako je molitva krunice članova zajednice Marijina legija, započela onih dana kada se malo stišala situacija nakon razornog potresa na Banovini 28. i 29. prosinca 2021. godine. “Započeli smo molitvu krunice svakog 29. u mjesecu točno u 12 sati i 19 minuta kada se dogodio potres. Krunicu svaki puta molimo ispred jedne od ranjenih crkvi koje su razrušene ili oštećene”, ističe vlč. Štingl.

…to je naš najveći vapaj, da krene obnova.

Nakana molitve krunice jest duhovna i materijalna obnova Banovine koju su mnogi građani i mještani napustili nakon razornog potresa 2021. godine. “Mnogi još uvijek žive u neadekvatnim životnim uvjetima života bilo u kontejnerima ili popratnim objektima, tako da prije svega molimo na nakanu da se naša biskupija i cijeli kraj krenu obnavljati – to je naš najveći vapaj, da krene obnova”, poručio je vlč. Štingl.

Vlč. Štingl naglasio je kako će u utorak, 29. ožujka molitvu krunice ispred sisačke katedrale predmoliti biskup Vlado Košić te je izrazio želju da se što više ljudi priključi molitvi.

Prema stanju na dan 18. siječnja 2021. srušenih je ili teško oštećenih (s crvenom oznakom) 17 crkvi, zatim veoma oštećenih (žuta oznaka) je 15, a djelomično oštećenih je 7 crkvi. Također, crvenu oznaku nosi i 7 župnih kuća i samostana, a žutu 6. Uz njih, oštećene su ili srušene i 24 kapele. To je ukupno 76 objekata srušenih ili oštećenih u sisačkom potresu.

 Nakon Petrinje, uslijedila je molitva u Kravarskom, zatim u Selima kod Siska, a posljednja krunica molila se u Žažini, gdje je poginuo orguljaš iz Žažina, Stanko Zec.

Molitva krunice započela u Petrinji

Članica Marijine legije, Suzana Horinek za Hrvatsku katoličku mrežu kazala je kako se prva krunica molila u Petrinji 29. kolovoza 2021. u sklopu Mladifesta. “Nakon Petrinje, uslijedila je molitva u Kravarskom, zatim u Selima kod Siska, a posljednja krunica molila se u Žažini, gdje je poginuo orguljaš iz Žažina, Stanko Zec”, ističe Horinek i dodaje kako će 29. travnja članovi Marijine legije i župljani koji se odazovu na poziv župnika, krunicu moliti u Gornjoj Bučici u Glini.

Također, molitva krunice odvija se online putem Facebook stranice Marijine legije svake srijede i subote u 20:00 sati. “Molitvu uvijek predvodi druga molitvena zajednica – iz Petrinje, Kutine, Volodera, Kupčine i dr. Molitvi se može priključiti svatko, a župnici na nedjeljnoj misi tako pozivaju svoje župljane na sudjelovanje u molitvi bilo online ili uživo”, kazala je.

Većina crkvi ispred kojih molimo dobro nam je poznata i zaista te srce boli kada dođeš, primjerice u Kravarsko ili Žažinu i vidiš kako nigdje nema ničega, a još jučer si bio ondje na misi.

Za obnovu treba moliti

Horinek naglašava kako su zadovoljni dosadašnjim odazivom i plodovima molitve. “Uvijek vidimo i poznate i nepoznate osobe i kasnije, nakon molitve se družimo. Većina crkvi ispred kojih molimo dobro nam je poznata i zaista te srce boli kada dođeš, primjerice u Kravarsko ili Žažinu i vidiš kako nigdje nema ničega, a još jučer si bio ondje na misi. Potrebno je moliti za obnovu”, istaknula je Horinek.

Pozvala bih mlade da se odazovu na Mladifest koji će između ostalog sadržavati kateheze, svetu misu i svjedočanstva mladih bračnih parova o predbračnoj čistoći.

Poziv na Mladifest

Horinek je ovom prilikom pozvala sve mlade koji su u mogućnosti da se odazovu na Mladifest koji će se ove godine održati u periodu od 17. do 19. lipnja u Voloderu koji će voditi vlč. Marijan Štingl, duhovnik Marijine legije. “Pozvala bih mlade da se odazovu na Mladifest koji će između ostalog sadržavati kateheze, svetu misu i svjedočanstva mladih bračnih parova o predbračnoj čistoći”, naglasila je Horinek.

Molitvu krunice ispred sisačke katedrale možete pratiti online putem HKR-ove Facebook stranice na POVEZNICI.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja