Budi dio naše mreže

Fides catholica mea est in vita vocatio – Katolička vjera je moje životno zvanje”. Riječi su to blaženog Ivana Merza koje najbolje oslikavaju ono u što je vjerovao i živio. U novoj epizodi #SKACpodcasta Krešimir je ugostio Roberta Matečić kako bi razgovarali o blaženikovom životnom putu, preko obrazovanja u Beču i Parizu, sudjelovanja u I. svjetskom ratu, te u konačnici laičkom apostolatu u Zagrebu. Zašto Ivan Merz slovi kao "uzor mladeži"? Može li posvećeni laik odgovoriti na pitanja mladih o ljubavi i čistoći? Kako je isusovačka duhovnost utjecala na duhovno formaciju blaženika? Odgovore na pitanja saznajte u novoj epizodi SKAC podcasta.

/ dz

Ivan je rođen 1896. u Banja Luci. Tamo je pohađao u osnovnu školu i u Banja Luci pohađao gimnaziju. Tada je došlo do prekretnice u njegovom životu. Na njega je velik utjecaj izvršio njegov profesor Ljubomir Maraković, inače aktivan i angažiran katolički laik. Njih dvojica su se povezali, ali i kasnije kroz život ostali u kontaktu. Ivan je uvidio da lijepo, istinito i dobro svoj izvor posjeduje u Bogu. Svakako je bio veliki ljubitelj književnosti. Merzov studij je prekinuo Prvi svjetski rat. On je bio na talijanskom bojištu i tu je bila također velika prekretnica u njegovom životu.

Poljubio bih ruku koja je dijelila pričest.

Vidio je patnju, bol i smrt i susreo se sa nekim stranama života sa kojima ranije nije ulazio u doticaj. Tu je spoznao istinitost Katoličke vjere koja je jedina zapravo trajna, jer nešto trajno u tom ratnom metežu ne postoji osim vjere. Postoji jedna zgoda koju je zapisao : Htio sam poljubiti ruke koje su dijelile pričest”. Tu je vidljiva ta njegova dubina i povezanost s euharistijom i ljubav prema svećeništvu. To je svakako produbilo njegovu vjeru. Kada se vratio, zapisao je u svom dnevniku da u duhu novih spoznaja katolicizma treba započeti svoj život.

Euharistija i sveta ispovijed su za Merza bili temelj i drugima je to preporučivao. Jedno od postignuća Ivana Merza je promicanje svete pričesti kao izvor života i poticanje na pristupanje tom sakramentima. On je dnevno prisustvovao misi.

Cijelu snimku podcasta možete pogledati u nastavku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja