Budi dio naše mreže

Na 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače, u Župi Presvetoga Trojstva u Krašiću središnje svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua koji je u propovijedi istaknuo sličnost trpljenja Gospodina našega Isusa Krista i blaženog Alojzija Stepinca, ali i podijelio s okupljenim vjernicima iskustvo kako je rijetko naišao na toliku ljubav i privrženost koju neki narod može gajiti prema svome svecu kao što to čine Hrvati. Isto tako, što progonstvo znači za Antu Čaljkušića, dobitnika nagrade za prolife djelovanje pročitajte u nastavku teksta.

/ Dario Zürchauer

Na 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u srijedu 10. veljače, u Župi Presvetoga Trojstva u Krašiću središnje svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua koji je u propovijedi istaknuo sličnost trpljenja Gospodina našega Isusa Krista i blaženog Alojzija Stepinca. Na početku homilije apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua ukazao je na Isusovu potresenost koju je osjećao na, kako kaže – vrhuncu svoje popularnosti. „Isusa na putu slijedi veliko mnoštvo. Vidjeli su njegova čuda i slušali mudrost njegova nauka.“

Foto: Dario Zürchauer

„Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji“, nastavio je mons. Lingua, „u kojem će svi vidjeti njegovu slavu i prepoznati ga onakvim kakav on uistinu jest već blizu: to je čas njegove muke. Zbog toga govori: Duša mi je sada potresena. I što može učiniti? Može li uroniti u molitvu tražeći Oca da ga poštedi takvog svršetka? Što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? Bila bi to njegova spontana želja, no On je svjestan da to ne smije učiniti, stoga dodaje: No, zato dođoh u ovaj čas!

Više se puta u Evanđelju po Ivanu ističe da „još nije došao čas“. Zbog toga, istaknuo je nuncij, „na svadbi u Kani, kada ga je Marija zamolila da nešto učini jer je ponestalo vina, Isus kaže svojoj majci: Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas! (Iv 2,4). Ili, kada su ga pokušavali uhvatiti evanđelist piše: I nitko ga ne uhvati jer još ne bijaše došao njegov čas (Iv 7,30 i Iv 8,20). Sada Isus zna da se njegovo poslanje dovršava, da se počelo ostvarivati ono zbog čega je došao: trenutak da, kao čovjek, svoj život prikaže Onome koji mu ga je darovao, svome Ocu.“

Zatim je istaknuo „trenutak u kojem će biti moguće razumjeti smisao njegovog poslanja i tako ga istinski upoznati. To će biti trenutak kada će zrno pšenice, koje je palo na zemlju, donijeti roda jer: kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.

Foto: Dario Zürchauer

Svjedočiti Evanđelje u životu

U nastavku homilije mons. Lingua istaknuo je načine na koje je Evanđelje živio bl. Alojzije.

„Činio je to na različite načine. Dovoljno je prisjetiti se kako je živio siromaštvo, opraštanje, ljubav prema bližnjem, strpljenje, molitvu … i u zatvoru, prvo u Lepoglavi, a zatim ovdje, u svojoj dragoj rodnoj župi, u Krašiću. Pročitat ću vam ulomak iz pastirskog pisma zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića, napisan dan uoči njegovog proglašenja blaženim: ‚Od početka svog zatočenja u Lepoglavi do kraja života, Stepinac je svoju biskupsku službu i dalje obavljao s molitvom i trpljenjem, prema riječima svetog Pavla: Radujem se sada dok trpim za vas i u svom tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu (Kol 1,24).‘ I nastavlja kardinal: ‚Tako se izrazio i tih prvih dana provedenih u Krašiću kad ga je jedan stariji novinar upitao: Kako se osjećate? Odgovorio je: Ovdje, kao i u Lepoglavi … vršim svoju dužnost. I na pitanje: A koja bi bila vaša dužnost? odgovorio je: Trpjeti i raditi za Crkvu.‘“

Foto: Dario Zürchauer

„Njegov je život, posebno njegova polagana žrtva, bio svjedočanstvo Evanđelja. Tko zna koliko se puta nadahnjivao onim odlomkom iz Evanđelja koji kaže: Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi. Sjećajte se riječi koju vam rekoh: ‚Nije sluga veći od svoga gospodara. Ako su mene progonili, i vas će progoniti‘ (Iv 15,18-20).“

Reljef kiparice Linde Kršnjavi kao nagrada Anti Čaljkušiću za prolife djelovanje

Iste riječi o progonstvu, samoodricanju i žrtvi posvjedočio je Ante Čaljkušić, predsjednik udruge Hrvatska za život i dobitnik nagrade za promicanje obiteljskih vrijednosti koju mu je uruči Krešimir Miletić, predsjednik udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – Alojzije Stepinac. Ovaj reljef koji prikazuje Josipa s Marijom i Isusom na putu u Egipat, djelo je kiparice Linde Kršnjavi.

Foto: Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

“Meni je ovo dodatni poticaj da nastavimo s radom tamo gdje smo započeli zadnjih godina proveli sve naše ciljeve u djelo. Glavni cilj nam je pobjeda kulture života nad kulturom smrti u našoj Hrvatskoj. Učinit ćemo sve što je moguće da ostvarimo taj cilj, uz skladu s evanđeoskim načelima. Ono što mi je posebno drago da je ova nagrada uručena na poziv Krešimira Miletića, upravo ovdje u Krašiću. Nama je blaženi Alojzije Stepinac zaštitnik nacionalne inicijative i udruge Hrvatska za život. Sretan sam što je udruga Alojzije Stepinac prepoznala rezultate našega rada.

Ovo priznanje posvećujem svim prolife aktivistima i službenicima u apostolatu za život kroz našu udrugu Hrvatska za život.

Sretan sam što ću jednoga dana moći u nekoj od svojih sljedećih knjiga, ako Bog da, pisati i o ovome događaju. Koristim ovu priliku da kažem slušateljstvu i čitateljstvu da se zapitamo koje je najveće zlo koje nas pogađa? Suočili smo se s pandemijom i potresom, ali ja smatram da nema većega zla od zla pobačaja. U pobačaju čovjek napada čovjeka pa i samoga sebe jer time ruši svoje vlastito dostojanstvo. Svako začeto dijete je neponovljivo i dragocjeno biće. Svatko od nas je pozvan podnijeti svoj križ i muku u ovom apostolatu, biti izrugan, “razapet” u društvu za dobrobit onoga najmanjega među nama, a to je tek začeto dijete.

Potičem sve ljude dobre volje da se uključe u apostolaz za život i osmisle način na koji možemo pomoći ocu i majci, ali i nerođenom djetetu.

“Za tjedan dana počinje nova proljetna kampanja 40 dana za život u kojoj namjeravamo organizirati križni put diljem naših gradova kao javnu pokoru za grijehe pobačaja svih vrsta u našoj domovini i cijelome svijetu. Nastavit ćemo bdjeti ispred naših bolnica i domova zdravlja, ali ćemo kao i u svakoj kampanju unijeti nešto novo i svježe jer smo puni novih ideja i nadahnuća, koje nisu od nas. Kroz molitvu dobivamo ono što Bog želi. Želim reći da će ova kampanja također biti jaka i snažna. Potičem sve ljude dobre volje da se uključe u apostolat za život, a to ne mora biti putem naše inicijative. Potičem ih da osmisle način kako učiniti nešto za dobrobit majke, oca i njihovog začetog djeteta”.

Foto: Ante Čaljkušić/ Dario Zürchauer

“Mislim da je za cijelu obitelj Stepinac veliki ponos i uzor na koji se trebamo ugledati. Njegova nesebičnost je nama velika vodilja u vjernosti i ustrajnosti prema Crkvi. Meni osobno Stepinac je svet. On je za mene i krašićance, ali i mnoge Hrvate svetac. Proglašenje je samo formalnost koju čekamo”, rekla je članica krašićke obitelji Stepinac nakon misnog slavlja.

Foto: Vlč. Ivan Vučak/Dario Zürchauer

Nadalje, upravitelj župe vlč. Ivan Vučak opisao je stanje vezano uz samo proglašenje Stepinca svetim riječima “da živimo vrijeme iščekivanja poput vrmeena u Došašću gdje želimo čim prije da nam srca budu ispunjena tom radošću da blaženoga kardinala Alojzija Stepinca papa proglasi na čast svetosti sveca sveopće Crkve.

Želja nam je od Krašića napraviti duhovnu oazu blaženog Alojzija Stepinca.

Mi ne možemo reći koji će biti datum proglašenja našeg blaženika svetim. To može biti sutra ili za godinu dana, ali mi se njemu molimo, on nas zagovara pred Gospodinom. Blaženi Alojzije Stepinac je živ i on je među nama. Tome svjedoče brojna čudesa, ali i mnogobrojni vjernici koji tijekom cijele godine dolaze ovdje u Krašić. Trenutno smo u velikoj obnovi staroga župnoga dvora, možemo reći relikvije blaženog Alojzija Stepinca. Ono što želimo jest obnoviti ovu kuću za naše hodočasnike koji će moći nakon mise ući u spomen kuću blaženog Alojzija Stepinca. Želja nam je izgraditi novi župni dvor gdje će moći živjeti više svećenika i napraviti jedan hodočasnički centar za hodočasnike.

Foto: Dario Zürchauer

Upravitelj župe vlč. Ivan Vučak prije misnog slavlja obavijestio je nazočne vjernike da su svećenici raspoloživi za ispovijed te potaknuo na pomirenje s Gospodinom.

Foto: Dario Zürchauer

Svečanom misnom slavlju prisustvovala je i udruga hrvatskih branitelja iz Kastva.

Foto: Branitelj iz Kastva drži sliku blaženog Alojzija Stepinca/ Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

Foto: Kuburaška udruga Okich/ Dario Zürchauer

Foto: Dario Zürchauer

Foto. Dario Zürchauer

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja