Budi dio naše mreže

Povodom stote obljetnice Nadbiskupske klasične gimnazije ravnateljica te škole Ljuba Duvnjak gostovala je u HKR-ovoj emisiji "Aktualno" u utorak, 7. srpnja. Kako je istaknula Duvnjak u razgovoru za HKR, obilježavanje ove visoke obljetnice započeli su hodočašćem u Karlovac sv. Josipu i u Krašić bl. kardinalu Alojziju Stepincu kako bi im se utjecali godinu dana prije uoči sto godina postojanja NKG-a. Na hodočašću je sudjelovalo 800 hodočasnika, roditelja, učenici i djelatnici. Proslava sto godina postojanja škole bit će najesen 2020. godine.

/ mp

“Sve je dobro išlo do pandemije koronavirusa. Potom smo trebali pripremiti nastavu na daljinu. Tu smo se isto snašli. Profesori su se okupljali u zgradi na Šalati kako bi zajednički osmišljavali program. Nažalost sve je prekinuto potresom, kada je oštećena zgrada NKG-a, a izgubili smo našu učenicu, direktnu i jedinu žrtvu potresa 22. ožujka. Gubitak naše učenice je oštećenje zgrade NKG-a stavilo u drugi plan. Učinili smo sve da unatoč tome nastava protekne u najboljem redu za naše učenike i djelatnike.

Zahvaljujući mnogim online susretima, učenici su svi uspješno završili nastavnu godinu. Pred nama je ostao izazov pisanja državne mature. Ispite smo pisali na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Sve je provedeno uspješno. Iako smo naišli na mnoge teškoće zagovorom sv. Josipa i bl. kardinala Alojzija Stepinca sve je proteklo u najboljem redu”, istaknula je ravnateljica Duvnjak.

Prema riječima naše sugovornice, roditelji i nakon sto godina postojanja Nadbiskupske klasične gimanzije biraju tu školu za svoju djecu.

“Roditelji vrlo često znaju poslati i pismo zahvale na trudu zbog znanja koja su njihova djeca usvojila. Izdvojit ću dio prekrasnog e-maila od jedne mame jednog maturanta: ‘Kroz to vrijeme svjedočila sam ne samo divnog odrastanja svog sina nego i više drugih vaših učenika s kojima sam češće imala doticaja. Moram istaknuti da je škola imala izravno veliki utjecaj na njihovo formiranje u odrasle mlade ljude na vrlo suptilan, ali snažan način. Poticanjem jasno definiranih obrazaca ponašanja koja na prvi pogled vrijede samo u školi, proželi ste i njihova načine promišljanja i ponašanja. Jasno izrečena pravila koja nisu grubo nametnuta prihvaćaju se nevjerojatno cjelovito i pozitivno. Profesori Nadbiskupske kalsične gimnazije neprocjenjivo su blago. Nemam druge riječi kojom bi vas mogla opisati. Zatečena sam količinom ljubavi koju imate prema poslu i djeci koja su vam povjerena.'”

Ravnateljica NKG-a Duvnjak naglasila je kako zanimanje za NKG raste zbog saveza roditelja s djelatnicima.

“Papa Franjo upravo inzistira na savezu roditelja i djelatnika na dobrobit djeteta. Tu su nam roditelji prvi suradnici. Motivacijski razgovori s roditeljima koji slijede upisu u školu. Roditeljima nam govore kako im je važna ta odgojna komponenta uz obrazovnu”, nadodala je.

U NKG upisuju se i dečki i djevojčice, a ne samo svećenićki kandidati. Također, u toj školi se potiče kreativnost kroz fakultativni program kako bi učenici prepoznali svoje talente. Tako su primjerice učenici trećeg razreda predvođeni profesoricom Snježanom Gabelić osmislili radio dramu “Novela od Marina Držića na novo načinjena” kojom tematiziraju Marina Držića i njegovu “Novelu od Stanca”. Tu su radio dramu snimili na Hrvatskom katoličkom radiju koja je emitirana u utorak, 7. srpnja.

“Profesori NKG-a neprocjenjivo su blago. Kad imate ljude koji žele otkrivati talente kao što je profesorica hrvatskog jezika Snježana Gabelić koja radi s njima, mogu razvijati svoje sposobnosti. Profesori hrvatskog jezika traže načine kako učenicima približiti sadržaje literature iz prošlih stoljeća, a mi upravo tražimo načine kako da im se to svidi”, naglasila je Ljuba Duvnjak.

Ravnateljica NKG-a Ljuba Duvnjak je istaknula kako se novi prostori škole uređuju na na Šalati o čemu brine Zagrebačka nadbiskupija, a ona i profesori brinu odgojno-obrazovnim programima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja