Budi dio naše mreže

U povodu obilježavanja 32. obljetnice ustrajavanja 110. brigade Zbora narodne garde, proslavljena je misa za 109 poginulih branitelja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Misno slavlje predvodio je preč. Dražen Karačić, karlovački dekan u koncelebraciji s prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem Pročelnikom Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu te s drugim svećenicima.

/ dp

Na početku misnog slavlja pročitana su imena svih 109 stradalih pripadnika 110. brigade. U prigodnoj homiliji, karlovački dekan Karačić kazao je kako su svoju ljubav prema Domovini iskazali tako što su za nju poginuli.

“Oni su bili samo obični ljudi koji se ni po čemu nisu isticali iznad drugih, ali su u određenom trenutku i okolnostima života spremno branili one vrijednosti za koje su bili spremni umrijeti”, rekao je karlovački dekan.

Foto: Župa BDMS

Njihova imena upisana su u srcima ponajprije njihovih najbližih, dragih obitelji te svih onih koji su ih pobliže poznavali, a trebali bi biti upisani i u srce ovoga grada i ove županije te u srce i naše Domovine Hrvatske s mnogim drugima koji su položili svoje živote na oltar Domovine, kazao je tom prigodom preč. Karačić.

Tko ne cijeni i brzo zaboravlja žrtvu svojih roditelja, djedova i baka, svojih branitelja, taj nema sigurne budućnosti.

“Tereti i brige života često svojim sivilom i nezadovoljstvom prekrivaju sjećanje, ali i potrebnu zahvalnost prema onima kojih više nema. Koliko smo odgovorni i svjesni same njihove žrtve i mnogih žrtava pokazat će vrijeme u kojem živimo, ali i naše ponašanje danas. Tko ne cijeni i brzo zaboravlja žrtvu svojih roditelja, djedova i baka, svojih branitelja, taj nema sigurne budućnosti”, istaknuo je karlovački dekan.

Foto: Župa BDMS

Itekako je hvale vrijedno što se gradi i obnavlja iz EU fondova, ali i upozorio da se identitet jednog naroda gubi ako se život samo i jedino svede na materijalni standard, bez vlastitog rada i žrtve kao i bez “mane” koju Gospodin daruje s neba i koju su samo neki prepoznali sanjajući obećanu i bolju zemlju u našoj lijepoj Hrvatskoj, istaknuo je preč. Karačić.

Zahvaljujemo svim braniteljima, a posebno poginulima i nestalima iz 110. brigade Zbora narodne garde za sve ono što su učinili.

Uoči svetkovine svetoga Petra i Pavla, preč. Karačić zamolio je njihov zagovor te pomoć za dobre osobe na vlasti, dobre muškarce i žene, dobre očeve i majke, dobre mladiće i djevojke, dobre svećenike, redovnike i redovnice koji će svaki dan znati sebe utkati i darovati Domovini.

“Zahvaljujemo svim braniteljima, a posebno poginulima i nestalima iz 110. brigade Zbora narodne garde za sve ono što su učinili i obećajmo im zahvalnost koja često nedostaje ili se je izgubila u našemu društvu”, istaknuo je preč. Karačić.

Foto: Župa BDMS

Kazao je kako je Krist svjesno koračao zemljom, znajući da će na kraju svoga kratkog ovozemaljskog života morati prihvatiti svoj križ, i da će umrijeti razapinjanjem da bi mi danas živjeli, a zatim dodao da smo iz istog razloga i mi kršćani pozvani ići za Gospodinom baš poput Petra i Pavla.

“Tako i nama danas Gospodin govori idi za mnom i naći ćeš utjehu, svjetlo i snagu za svoj život i za sve križeve ovdje na zemlji”, zaključio je karlovački dekan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja