Budi dio naše mreže

Novu, jesensku kampanju "40 dana za život" u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak, 21. rujna predstavili su nacionalna voditeljica Udruge Hrvatska za Život Petra Milković i voditeljica programa "Oprostom oslobođene" iste udruge Lidija Dugan.

/ hjb

Nova kampanja počinje 23. rujna i traje do 1. studenoga. Kako je rečeno u emisiji, sve je spremno i ići će se dan po dan, ovisno o razvoju epidemiološke situacije. Petra Milković je dodala da su ove kampanje molitava pred bolnicama manifestacija koju organiziraju dva puta godišnje, iako na nakanu za spas nerođenih i prestanak pobačaja poste i mole 365 dana u godini.

Pretprogram ovogodišnje kampanje “40 dana za život” su marijanske procesije u čast Bezgrešnom Srcu Marijinu u 15 gradova širom Hrvatske. U nekim je gradovima procesija već održana, uz poštivanje epidemioloških mjera.

U Zagrebu će procesija s kipom Gospe Fatimske 22. rujna u 17:30 od Kamenitih vrata krenuti prema Palmotićevoj te će završni dio biti u dvorištu razorene bazilike.

Snažna povezanost s Djevicom Marijom

“Cilj procesije je naglasiti pobožnost prema Gospi, koja je u hrvatskom narodu jako naglašena, ali prošle godine nitko od nije očekivao da će se okupiti više od tisuću sudionika. Mnogi su nam se prošle godine silno razveselili, a i ove godine su svi pozvani i dobrodošli.

Prošle je godine šibenski biskup Tomislav Rogić inicijativu i udrugu posvetio Bezgrešnom Srcu Marijinu, a na nedavnom nacionalnom susretu suradnika inicijative u Vinkovcima pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić Presvetom Srcu Isusovu. Vjerujemo da ćemo i dalje imati Gospin zagovor.”

Iscjeljenje očevog srca

Tema ovogodišnje kampanje je “Iscjeljenje očevog srca”, pa je voditeljica programa ‘Oprostom oslobođene’ Lidija Dugan podsjetila da se cijeli program temelji na citatu iz Knjige o Jošui “Nisam li ti zapovjedio? Odvaži se i budi hrabar!” Na pitanje pak kako doprijeti do muškaraca, Dugan je rekla da su se na tribinama na kojima je predstavljan program za žene muškarci počeli sami javljati.

“Pobačaj je često i tajna koja se dogodi, a uvijek narušava odnos muža i žene i izaziva jako tešku i bolnu situaciju. Ali mora ga se priznati, da bi se moglo oprostiti. Ima situacija u kojima su žene njihovi muževi natjerali na pobačaj. Zato, muškarci, ako ste podlegli napasti u prošlosti, budite danas hrabri!”, poručila je Dugan.

Prvi sljedeći programi u Splitu i Ludbregu

Dugan je dodala da je tema jako osjetljiva, zato se radi pojedinačno ili u maloj skupini. “To omogućuje svakome da, u povjerenju i diskreciji, podijeli svoju bol i to s nekim tko suosjeća. Program nije psihoterapija, pa da brzo donese plodove, nego ga snažno podupiru sakramenti i molitva te pojedinac dolazi do velike slobode.”

Informacije o svim događanjima dostupne su na Facebook stranicama Oprostom oslobođene i Iscjeljenje očeva srca.

Najavljujući nadolazeće programe za muškarce i žene ranjene pobačajem, Dugan je spomenula da je sljedeći za žene u Splitu, od 1. do 4. listopada, a prijave su do 25. rujna. Program za muškarce je u Ludbregu od 15. do 18. listopada, a prijave su do 8. listopada.

Drugi Centar za život otvoren je u Splitu

Petra Milković je dodala da je, bez obzira na lockdown u Hrvatskoj u ožujku i travnju, Udruga nastavila djelovati i u Splitu je nedavno otvoren Centar za život, drugi u Hrvatskoj. Prenijela je dojmove i riječi voditeljice toga Centra Marije Šošić, o tome da je dočekan s oduševljenjem. “Mnogi volontiraju i doprinose za uređenje i funkcioniranje Centra, ali mnogi i traže pomoć, jer potreba je jako velika.”

Na pitanje pomažu li u udruzi majkama na konkretan način ili samo molitvom, Milković je istaknula da prvenstveno pomažu majkama koje razmišljaju o pobačaju.

Međutim, javljaju im se i članovi obitelji koje trebaju savjet jer netko želi učiniti pobačaj te osobe s ranama spontanog pobačaja. “Ujedno pomažemo majkama, od kojih su neke naprosto izbačene na ulicu jer su samo željele sačuvati djetetov život. Nekima dajemo opremu za bebe, bonove za hranu, nekima pomažemo u doškolovanju, pronalasku stana ili posla, ali najvažnija im je blizina i sigurnost da nisu ostavljeni.”

U svakoj kampanji primjetan je pad broja pobačaja!

Osvrćući se na kraju na proljetnu kampanju, kada su na polovici prekinute javne molitve, Milković je dodala da su upravo toga, 20. dana kampanje, saznali za jedan spašeni život, a smjene i dežurstva su volonteri sa 12 sati spontano povećali na 24 sata. Također, primijećena je i prijava manjeg broja pobačaja, što je redovita pojava tijekom svih kampanja!

U svijetu je tijekom molitvenih kampanja spašeno 17000 beba, a u Hrvatskoj do sada 66. Ukupan broj spašenih dječjih života djelovanjem Udruge Hrvatska za Život je stotinu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja