Budi dio naše mreže

Žalbeno vijeće Haškog suda na današnji je dan 2012. godine donijelo oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Sud je odbacio zaključke Raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

Generali Gotovina i Markač stigli su kasnije toga dana na zagrebački Trg bana Jelačića, pozdravljeni burnim pljeskom i klicanjem više desetaka tisuća hrvatskih građana presretnih zbog njihovog povratka u Hrvatsku.

“Želio bih zahvaliti svima vama koji ste bili uz nas, posebno hrvatskim braniteljima. Znao sam da nisam sam i zbog toga mi je bilo lakše. Važno je da smo pokazali da je Hrvatska časno branila svoju zemlju. Sretan sam što bilo gdje u svijetu možemo reći da smo bez mrlje obranili svoju domovinu. U svijetu ćemo s ponosom govoriti ‘naša domovina Hrvatska’. Neka u njoj žive svi dobronamjerni ljudi i oni koji joj žele dobro. U ratu smo izvojevali prekrasnu pobjedu, pobjedu koja ulazi u svjetske anale. Hrvatska je slobodna. Svima duboko, duboko iz srca hvala. Živjela nam Hrvatska zauvijek!”, poručio je general Markač.

Budućnost je u našim rukama

“Ovo je točka na ‘i’. Rat pripada povijesti, okrenimo se svi budućnosti. Budućnost je u našim rukama. Institucije hrvatske države bile su uz nas svo ovo vrijeme. Zahvalan sam predsjedniku Republike, ministru pravosuđa, predsjedniku Vlade, ministru obrane i i posebno, preko Ministarstva vanjskih poslova, hrvatskom veleposlanstvu u Den Haagu koje je sve ove godine bilo s nama. Budućnost je pred nama i budućnost je u našim rukama. Hvala svima!”, rekao je general Gotovina.

Nakon obraćanja građanima na Trgu, generali su s brojnim prijateljima i suborcima sudjelovali na zahvalnome misnom slavlju koje je u prepunoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, izrekavši ovu homiliju:  

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja