Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ante-gotovina

Bitka za Rajčiće

Nakon uspješno izvedene prve faze oslobodilačke operacije „Orkan 91“ u zapadnoj Slavoniji, početkom prosinca 1991. započela je i njezina druga faza. Prvi cilj koji je trebalo ostvariti bio je presjeći na više pravaca komunikaciju Okučani – Lipik i tako neprijateljske snage oko Pakraca i Lipika dovesti u okruženje.

Tragedija na Kapeli

Izvidnička satnija 1. gardijske brigade, kojom je 1991. godine zapovijedao Ante Gotovina, našla se 1993. godine u karlovačko-ogulinskoj bojišnici. Tako su njezini pripadnici tijekom te godine i dijelom 1994. na tom terenu vršili zadaće izviđanja i prikupljanja obavještajnih podataka o stanju neprijatelja na terenu. Bile su to uglavnom aktivnosti manjih skupina koje su vrlo često zadirale u dubinu područja pod nadzorom Srpske vojske Krajine koje su prikupljale podatke potrebne za procjenu rasporeda i jačine njezinih snaga, korištenja objekata i komunikacija, utvrđenosti borbenih položaja, vremenu smjena na borbenim položajima i druge korisne podatke.

Osnovan Centar za obuku Šepurine

Na inicijativu generala Ante Gotovine, na današnji dan 17. travnja 1994. godine, u Šepurinama kraj Zadra osnovano je Obučno središte gardijskoga desantnog pješaštva „Damir Tomljanović Gavran’’.

Osuđeni Ante Gotovina i Mladen Markač

Na današnji dan, 15. travnja 2011. godine nepravomoćnom presudom Haaški sud osudio je generala Antu Gotovinu na 24, a generala Mladena Markača na 18 godina zatvora dok za generala Ivana Čermaka dokazima nije potvrđeno da je bio član "udruženog zločinačkog pothvata" te je on oslobođen.

Započela bitka za Livno

Nakon što su 10. travnja 1992. godine zauzele Kuprešku visoravan, svladavši hrvatske snage u bitci za Kupres, snage JNA, uz pomoć bosanskohercegovačkih Srba i dobrovoljaca pristiglih s bojišta Hrvatske, izvele su 13. travnja 1992. godine prvi tenkovsko-pješački napad na grad Livno.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja