Budi dio naše mreže

Vlč. Ivana Ligenzu i vlč. Antuna Stipića je za đakone, na svetkovinu posvete katedrale sv. Terezije od Isusa u Požegi, zaredio biskup Ivo Martinović.

/ fv

Vjernici Požeške biskupije imali su zapravo trostruki povod za slavlje jer se u petak 27. rujna također navršila 27. obljetnica uspostave biskupije, objavila je IKA.

Pitanje staro 2000 godina: „Tko sam ja?“

Biskup je u homiliji protumačio evanđeoski izvještaj u kojem Isus postavlja učenicima pitanje: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“

„Iako je ovo pitanje prije dvije tisuće godina upućeno učenicima i svim kršćanima kroz povijest do dana današnjega i nama samima, ipak nas zanima što o njemu govore današnji ljudi, naši suvremenici, a nadasve što o njemu govore ovi mladići, naši bogoslovi i ređenici Antun i Ivan. Tko je Krist za njih? Odgovor koji je neizreciv nalazimo u dubini njihovih srdaca i bića. Odgovor je ovo ređenje jer oni žele biti njegovi učenici i ići njegovim putem“, zaključio je požeški biskup.

„Vi ćete svijetu svojim riječima i životom govoriti tko je Isus Krist za Vas. Svojim služenjem svjedočit ćete koliko ste ga upoznali i zavoljeli. Vi želite primiti sveti red đakonata i služiti Kristu. Katekizam Katoličke Crkve nam govori da: ‚Đakoni na osobit način sudjeluju u Kristovu poslanju i milosti. Sakrament sv. reda utiskuje im biljeg koji se ne može izbrisati i kojih ih suobličuje s Kristom koji je postao ‘đakon’ tj. poslužitelj svih‘ (1570)“, poručio je ređenicima.

„On je sudac živih i mrtvih, naš orijentir i smisao života“

Na kraju, mons. Martinović homilije posvijestio je đakonima da su pozvani zajedno sa sv. Petrom ispovjediti da je Isus Sin Čovječi, Sin Boga živoga, Krist – Pomazanik, Mesija, Spasitelj svijeta i naš Bog.

„On je sudac živih i mrtvih, naš orijentir i smisao života. U njegove smo ruke kao i vi položili svoje živote. Ne bojte se započetoga puta! Zajedno s vama molimo, da nas snaga njegova Duha i milosti posveti i ojača da budemo graditelji i obnovitelji Crkve na Petru sazidane, i ove naše mjesne Požeške Crkve, čiju obljetnicu utemeljenja danas slavimo i kada je ova crkva – ovaj dom posvećen i postavljen da bude katedrala – dom Božji, Majka za cijelu biskupiju.“

Pozvao je i na molitvu da „ovaj dom bude mjesto u kojem ćemo obnavljati svoje saveze s njim sklopljene, gdje će nas njegovo presveto Tijelo i Krv jačati u svim poteškoćama i nejasnoćama, da ne posustanemo u služenju njemu i ljudima, da ne izgubimo nadu i osjećaj za Boga, za molitvu i milosrđe, za ljude i obitelji koji nam dolaze u susret i kojima nas On šalje, ali i za sebe same.“

Homiliju je zaključio molitvom Bogu da ih u svemu pomaže, vodi, čuva i da se u njega do smrti uzdamo. Te nakane povjerio je zagovoru Blažene Djevice Marije, zaštitniku biskupije sv. Lovri i zaštitnici katedrale sv. Tereziji Avilskoj.

Vlč. Ligenza dolazi iz Župe Uzašašća Isusova u Ruševu, a vlč. Stipić iz Župe sv. Josipa u Vrbju. Neka im Bog da hrabrosti i ustrajnosti u življenju poziva kojem su se odazvali!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja