Budi dio naše mreže

Istraživanje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj donosi nam vijesti o porastu razine financijske pismenosti u Hrvatskoj.

/ fe

Na službenim stranicama Hrvatske narodne banke danas je objavljeno istraživanje OECD-a prema kojem se može iščitati porast financijske pismenosti kod Hrvata u odnosu na 2015. godinu. Hrvatska katolička mreža kroz platformu Hrvatskoga katoličkog radija u suradnji s HNB-om donosi vam ciklus emisija Financijska abeceda u kojima radimo na podizanju svijesti o važnosti financijske pismenost. U nastavku donosimo dio priopćenja.

Najnoviji rezultati istraživanja razine financijske pismenosti u Hrvatskoj koje je krajem 2019. provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuju blagi rast u odnosu na 2015. godinu. Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosi 12,3 od ukupno 21 boda (59%), a u 2015. iznosila je 11,7 bodova (56%). Financijsko ponašanje građana u Hrvatskoj poboljšalo se u usporedbi s 2015. pa tako građani pokazuju veću odgovornost pri upravljanju novcem u obliku štednje, pravodobnog plaćanja obveza i promišljene kupnje, iako nisu skloni izradi i vođenju osobnog budžeta i dugoročnom financijskom planiranju.

Pri ispitivanju mjerene su tri osnovne kategorije financijske pismenosti: financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema trošenju novca. U odnosu na 2015. građani u Hrvatskoj poboljšali su svoje financijsko znanje – sa 60% na 65% i financijsko ponašanje – s 51% na 55%, dok se pogoršao njihov odnos prema trošenju novca – sa 60% na 56%.

Emisiju Financijska abeceda možete pratiti u programu HKR-a svakog četvrtka u 9 sati i 30 minuta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja