Budi dio naše mreže

U Argumentima HKR-a razgovaralo se o uvođenju eura koji Hvatska planira uvesti već od prvog siječnja iduće godine. No što će ulazak u eurozonu značiti za štednju, inflaciju, povećanje cijena i potrošnju građana i hoće li pasti kamate na kredite kako se najavljuje? Na ta su pitanja pokušali odgovoriti Ana Šabić, direktorica Direkcije za europsku suradnju Hrvatske narodne banke, Ana Knežević iz Hrvatske udruge potrošača i ekonomist Neven Vidaković.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Ulazak u europodručje jedan je od strateških ciljeva Vlade koji će, kako tvrde, doprinijeti većoj konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i rastu životnog standarda građana. Građane se već sada poziva da gotovinu koju imaju polože u banke kako bi ih bezbolno pretvorili u eure.

Ana Šabić iz Hrvatske narodne banke otkrila je po kojem tečaju će se vjerojatno vršiti konverzija i hoće li se naplaćivati naknada. Istaknula je da građani neće plaćati nikakvu naknadu za zamjenu kuna u eure i da će se on vršiti po fiksiranom tečaju koji se treba još odrediti. Rekla je i kako je glavno načelo cijelog procesa uvođenja eura zaštita potrošača te će se u narednim mjesecima pozivati građane da višak kunske gotovine polože u banke na svoje račune i taj novac će se automatski, bez naknade, na dan uvođenja eura pretvoriti u eure.

Glavno načelo procesa uvođenja eura je zaštita potrošača.

Građani se ipak najviše pribojavaju pada standarda zbog neopravdanog povećanja cijena u trgovinama što se planira spriječiti dvojnim prikazivanjem cijena u kunama i eurima, s čim će se krenuti već ovog ljeta.

Ana Knežević iz Hrvatske udruge potrošača rekla je da to neće biti dovoljno te da će trebati osigurati kontakt broj i e-adresu gdje će građani moći prijavljivati uočene nepravilnosti kao i da će inspekcija na takve prijave trebati odmah reagirati, odnosno puno brže nego što se to čini sada.  Podsjeća da su i puno uređenije države od Hrvatske imale problema prilikom uvođenja eura te da ne vjeruje kako ćemo ih i mi izbjeći. Stoga poziva institucije na temeljitu i pomnu pripremu kako bi se euro što bezbolnije uveo.

Dvojno prikazivanje cijena neće biti dovoljno za zaštitu potrošača od neopravdanog dizanja cijena, treba osigurati i brzu reakciju inspekcije ukoliko se uoče nepravilnosti.

Ekonomist i profesor monetarne politike Neven Vidaković ustvrdio je pak da neće doći do pada kamatnih stopa na kredite što se navodi kao benefit uvođenja eura te da bi se moglo dogoditi upravo suprotno.”Treba razlikovati trenutak kada mi uvodimo euro, od nekih prijašnjih iskustava.  Naime, trenutak u kojem mi ulazimo je vrijeme rasta cijena, inflacije i rasta kamatnih stopa. Tako da bi nam se moglo dogoditi upravo suprotno, rast kamatnih stopa. Vlada, naravno obećava da će nam biti dobro, da ćemo se uvođenjem eura moći povoljnije zadužiti i da ćemo živjeti kao u Njemačkoj. No to je laž”, ističe taj profesor monetarne politike.  Napominje i da još nije čuo ozbiljan argument zašto bi banke i da mogu, smanjile kamatnu stopu na kredite, odnosno samovoljno se odrekle stotina milijuna eura dobiti zbog dobrobiti hrvatskih građana.

Ulaskom u eurozonu neće doći do pada kamatnih stopa, upravo suprotno. Još nisam čuo ozbiljan argument zašto bi se banke odrekle stotine milijuna dobiti zbog dobrobiti hrvatskih građana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja