Budi dio naše mreže

Uz medijsku pismenost, važno je biti i financijski pismen, a to označava sposobnost korištenja znanja i vještina za učinkovito upravljanje financijama kako bi se postigla životna financijska sigurnost. U zadnjem desetljeću financijska pismenost postala je goruće pitanje većine ekonomskih institucija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

/ mp

Hrvatska narodna banka ima dugu tradiciju održavanja financijskih edukacija. Pa tako već niz godina mladi, učenici srednjih, ali i viših razreda osnovnih škola, te studenti dolaze u HNB na radionice i predavanja o vođenju osobnih financija, ulozi središnje banke i osnovnim pojmovima javnih financija. Središnja je banka intenzivirala financijsku edukaciju mladih s obzirom na to da je istraživanje Hanfe i HNB-a o financijskoj pismenosti provedeno na nacionalnom uzorku 2015. pokazalo da mlade osobe do 19 te one između 20 i 29 godina imaju nisku razinu financijskih znanja odnosno financijskog ponašanja u vezi s institucijama i procesima koji sudjeluju u financijskom životu države i pojedinca, piše na mrežnim stranicama HNB-a.

Financijska pismenost je zapravo osnovan preduvjet za financijsku sigurnost u cijelom životu. Financijski pismeni ljudi neće se zaduživati po vrlo nepovoljnim uvjetima niti će postati žrtvama bilo kakvih financijskih prevara. Osim toga, kao što smo na početku spomenuli, financijska tržišta financijski nepismenih naroda mnogo su nestabilnija. Na takvim tržištima potrošači se zadužuju preko svojih mogućnosti, a nisu informirani o svojim obvezama ili opcijama. Financijska tržišta diljem svijeta ubrzano se razvijaju usred globalizacije, pa financijska pismenost postaje sve važnija.

Problem krivotvorenih novčanica, prisutan je u cijelom svijetu. Puštanje u promet takvih novčanica, ipak je prisutnije u zemljama u razvoju, gdje stanovništvo nije dovoljno educirano niti informirano, stoga ni naše tržište nije pošteđeno priliva krivotvorenih novčanica. Najviše se krivotvore novčanice od 200 kuna, a ako novčanicu prinesemo svjetlu vidljivi postaju zaštitna nit i vodeni znak. Motiv vodenog znaka jednak je licu portreta novčanice. Također osjeti se reljefnost natpisa na novčanici. U videu doznajte kako se mogu prepoznati lažne novčanice.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja