Budi dio naše mreže

"Zagorski mlinci" novi su, 23. po redu hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije, objavila je u utorak Europska komisija.

/ Marija Pandžić

“Zagorski mlinci” su pekarski proizvod pripremljen od glatkog pšeničnog brašna tipa 550, vode i soli od kojih se radi tanko, izvaljano i ručno razvučeno tijestom debljine 2,5 milimetara, reže na komade pravokutnog oblika koji se peku u dvije faze na grijaćim pločama i suše do gotovosti.

Gotov proizvod je tanko, pečeno tijesto pravokutnog obika s mogućim neravnim rubovima, bijelo-žute boje, ravne i mjestimično blago nadignute površine s karakterstičnim, mjestimice nagorenim ispupčenjima svijetlo smeđe, smeđe do crne boje nastalim uslijed nadimanja tijesta tijekom pečenja.

Tugomir Majdak

Kako nam je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu rekao državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, osobito su ponosni što su “zagorski mlinci” proglašeni novim hrvatskim proizvodom zaštićenim na razini Europske unije.

“Ti proizvodi tako postaju prepoznatljivi, vidljivi i proizvodi s dodanom vrijednošću koji se cijene na zahtjevnom EU tržištu. Isto tako i naši proizvođači su onda sigurni da je to proizvod koji je prošao svaki stupanj kontrole od strane Ministarstva poljoprivrede i nadležnih tijela Europske komisije kako bi dobio ovu visoku ocjenu, odnosno kako bi bio zaštićen na razini Europske unije”, naglasio je Majdak.

Državni tajnik je podsjetio kako su “zagorski mlinci” tradicionalno jelo koje se priprema u tri županije: Zagorsko-krapinskoj te dijelu Varaždinske i Zagrebačke županije.

“Proizvođačima čestitamo na ovom priznaju te želimo povećanje obujma proizvodnje ovog proizvoda”, poručio je državni tajnik Minsitarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Podsjetimo, oznaka izvornosti znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području.

Oznaka zemljopisnog podrijetla znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja