Budi dio naše mreže

Četvrti Križni put za nerođene u Zagrebu, u organizaciji inicijative "40 dana za život", održan je u petak, 15. ožujka 2024., s početkom u 20 sati kod Kamenitih vrata i završetkom ispred katedrale.

/ mk

Postaje križnog puta čitali su svećenici, redovnici i redovnice. „Hodajući za križem našeg Gospodina, molimo za zadovoljštinu za grijeh pobačaja u našem narodu i pobjedu kulture života u domovini“, kazali su organizatori.

Foto: Ante Novak

“Dvije postaje su ipak bile osobite… Mame iz Betlehema molile su treću i devetu postaju”, istaknuli su na Facebook profilu Udruge Betlehem – Zagreb s kojom inicijativa “40 dana za život” usko surađuje.  “U križni put ugradile su duhovnu težinu iskustva nagovaranja i prisile na pobačaj… Ali ugradile su i Božju pobjedu. Križ pobjeđuje smrt. Njihova su djeca danas živa.”

Na samom početku Petra Milković, predsjednica Inicijative,  je poručila: “Mi čvrsto vjerujemo: ‘Da, danas je petak, ali nedjelja dolazi.’ Čvrsto vjerujemo kroz inicijativu “40 dana za život” i kroz ovih deset godina koliko djelujemo u Hrvatskoj kroz razne programe koje radimo kroz udrugu Hrvatska za život, da će pobačaj prestati jer znamo da smo na strani Pobjednika. Znamo da je danas petak, ne samo dan u tjednu, nego znamo da se događaju teške stvari, ali isto tako znamo da je Isus Krist pobijedio smrt i da nedjelja dolazi i da će Isus Krist pobijediti pobačaj i u našem narodu.”

U razgovoru za HKR, Ante Čaljkušić, predsjednik udruge Hrvatska za život, rekao je da ova inicijativa ne djeluje samo u Zagrebu, već i u svim onim gradovima u kojima je inicijativa prepoznata.

“Zanimljivo je to što i prolaznici reagiraju pozitivno. Razgovarali smo s 2 trudnice i spasili 3 nerođene bebe koja predstavljaju 3 ‘zasebna svemira’, posebna i neponovljiva u povijesti čovječanstva”, zaključio je Čaljkušić.

Foto: Facebook Udruga Betlehem – Zagreb

Foto: Facebook Udruga Betlehem – Zagreb

Narod.hr je izvijestio kako se okupio veliki broj ljudi. No, ni ova molitvena inicijativa za život nije prošla bez prosvjednika. Mala skupina prosvjednika skupila se kod kamenitih vrata. Uzvikivali su uzvike poput “moje tijelo, moj izbor”, “hoćemo slobodu, a ne cvijeće”, “patrijarhat je trulo smeće”… Prosvjednice su zatvorile ulaz prema Kamenitim vratima iz Radićeve, a reagirala je i policija.

Ipak, prosvjednici nisu uspjeli pokvariti molitveno raspoloženje. Mnoštvo ljudi nastavilo je s molitvom, a pjevali su se i korizmeni napjevi.

Foto: Ante Novak

Završnu molitvu predvodio je mons. Zlatko Koren riječima: “Oče, oprosti svome narodu sve grijehe, osobito grijeh pobačaja. Neka naša molitva i žrtva učine da se sva začeta djeca rode; da žive sretno; da vjeruju; da ljube i budu ljubljena; da upoznaju tebe i tvojega Sina Isusa te Duha Svetoga Životvorca.”

U obraćanju okupljenom narodu naglasio je kako ovakvo zajedništvo mogu ostvariti samo katolici u hrvatskom narodu.

“Lijepo je živjeti i važno je čuvati i njegovati život, stoga svoju zahvalu za život, zahvalu za živote, raspoloženje da ćemo biti čuvari života stavljamo u ovu molitvu; molitvu njoj Bezgrešnoj Bogorodici”, poručio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja