Budi dio naše mreže

"Očevi kao uzori i lideri" bili su tema Argumenata HKR-a 25. ožujka. Gosti urednice Tanje Popec bili su supružnici Mirjana i Denis Novak te Mihovil Soldo iz Obiteljske zajednice zagrebačke župe sv. Jeronima.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Emisija je otvorena sažetkom s tribine o kušnjama kršćanskog lidera koju je rektor bistričkog svetišta vlč. Domagoj Matošević prošlog tjedna održao u župi sv. Jeronima. Vlč. Matošević tada je naglasio da je prva napast kršćanskog lidera, pa i oca, zadovoljiti svaku potrebu, svoju i svoje djece, a zapravo je, možda i više od toga, pozvan biti im blizu. “Druga je napast ona za moć, a zaboravlja se da Isus nije imao poslušnike nego sljedbenike. Treća napast je spektakularizam i nužnost uspjeha u svemu što radimo. Ni Josip nije uspio pronaći mjesto u Betlehemu za trudnu Mariju, a ipak je izvršio svoje poslanje”, podsjetio je tom prigodom vlč. Matošević.

Izazovi očinstva

U reakciji na navode vlč. Matoševića Denis Novak je potvrdio da u društvu vlada natjecateljski duh te da se uglednijim čini onaj koji ima više, koji je poznatiji ili poznaje više slavnih osoba. Mirjana Novak potvrdila je da žena i supruga traži i materijalnu sigurnost, ali i lidera. Podsjetila je i da svačiji ego, posebno u braku, nastoji pokazati koliko smo osobno doprinijeli i tko se više daje u braku i obitelji.

Denis Novak je, govoreći o pogreškama današnjih očeva, istaknuo njihovu slabiju uključenost u odgoj. “Fantastično su uključeni u kućanske poslove, dovoženje i odvoženje na različite aktivnosti, ali čini mi se da odustaju od liderstva, bilo zbog straha ili neznanja. Kao da ga odguruju od sebe ili ga prihvaćaju samo na kratke staze. Uloga oca u obitelji uvijek je povezana s dugoročnim ciljem. Otac obitelji daje karakter i stabilnost, djecu uči poštenju. Čini mi se da toga sve više nedostaje u današnjem društvu, pa i nama očevima, da bismo to prenijeli svojoj djeci. Bojimo se preuzeti liderstvo i nametnuti čvrstu ruku. Pritom nipošto ne mislim na bilo kakvo kažnjavanje, nego da obitelj uvijek u ocu ima oslonac i sigurnost da obiteljski brod vodi prema dobru.”

Pomoć žene mužu

Mirjana Novak je na pitanje kako žena može osnažiti muža, podsjetila da je žena danas konkurencija muškarcu, jer je obrazovana, zaposlena i dominantna u odgoju djece. “Takva žena muškarca lako ugrozi, čak i nenamjerno, posebno ako su muškarci feminizirani, a žene više nisu ženstvene.”

Napredak je donio gubitak istinske ljepote žene.”

“Veoma je važno je da, kao supruge, poštujemo svoga muškarca, da ga u doma i u javnosti branimo i ističemo njegove dobre strane. Dobro je i da kod njegovih pogrešaka budemo asertivni, da pred djecom uvijek držimo njegovu stranu i da ih potpuno uključimo u dječje živote. Ponekad smo, kao majke, prezaštitnički nastrojeni prema djeci pa bi valjalo prepustiti ocu da korigira to naše ponašanje jer otac, više nego majka, dijete može učiti realnosti i pripremiti ga za život.”

Mihovil Soldo je dodao da se, uz takvu ženu, muškarac osjeća moćno i da je, za uspjeh svega što se događa u obitelji, najvažnija podrška bračnoga druga. Glede utjecaja roditelja na djecu, podsjetio je da često – i krivo – djecu doživljavamo kao premale da razumiju i shvate što se događa. “Međutim, možemo djeci govoriti štogod hoćemo i upućivati ih kamogod, ali oni će uvijek činiti ono što vide od nas, jer nas uvijek promatraju.”

Sv. Josip kao uzor muškarcima i očevima

Na pitanje o sv. Josipu kao uzoru za današnje muškarce, Novak je dodao da je obitelj lijepa škola poniznosti, strpljivosti i blagosti, u kojoj se uči tražiti Božju providnost.

Kao očevi pozvani smo biti svjedoci vjere svojoj obitelji, jer otac je stup i temelj dugoročnog odgoja.”

Mirjana Novak je, na upit o djelovanju župne obiteljske zajednice, naglasila da župa nije samo servis, nego i dom u kojem se raspravlja i o ovakvim temama. Dodala je da smo svi Crkva i svatko joj može doprinijeti. “Obiteljske zajednice su mjesta u kojima ljudi mogu razgovarati, razmišljati, svjedočiti i pomagati jedni drugima. U zajedničkim susretima mi ohrabrujemo jedni druge i kroz davanje u župi puno i sami primamo. Usto, od tih druženja koristi imaju i naša djeca, jer pronalaze istomišljenike i vide da ima još obitelji u kojima se njeguju iste vrijednosti i vrijede ista pravila. Mislim da bi Crkva trebala obiteljske zajednice prepoznati kao prave rasadnike dobra i puno više ulagati u njih jer upravo iz zdravih obitelji rastu djeca, članovi budućega hrvatskog društva, pa će se ulaganje u obitelj i obiteljske zajednice višestruko isplatiti.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja