Budi dio naše mreže

Samostan sv. Frane u Zadru, u kojem se prema predaji sv. Franjo Asiški sklonio kada je na putu za Svetu Zemlju 1212. bio "protivnim vjetrovima" bačen na to područje, u Noći muzeja otvorit će vrata svoje bogate samostanske riznice koja je, uz samostanski kompleks, kulturno-povijesni spomenik prve kategorije.

/ hk

Samostan sv. Frane u Zadru sjedište je Franjevačke provincija Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te časni samostan Reda. Osnovan je za života sv. Franje, a po predaji je i u izravnoj vezi s njime. Izrastao je iz hospicija sv. Antuna Opata na zapadnom dijelu grada, u kojem se po predaji sklonio sv. Franjo Asiški tijekom boravka u Zadru kada je na putu za Svetu Zemlju 1212. bio “protivnim vjetrovima” bačen na to područje.

Izgradnja današnjeg samostana započela je u vrijeme nadbiskupa Periandra 1249. i u prvotnom je obliku završena do kraja 13. stoljeća. U Drugom svjetskom ratu samostan je pretrpio velika oštećenja te je bio nakratko napušten. Po završetku rata obnovljen je i vraćen u prvotno stanje. Izvršeni su najhitniji radovi na osposobljavanju, a temeljitiji zahvati izvršeni su kasnije, objavljeno je na internetskim stranicama Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Foto: ofm-sv-jeronim.hr

Crkva je istodobno građena u stilu gotike, a posvećena je s naslovom bazilika 13. studenoga 1280. Naslovnik joj je sv. Franjo. U samostanskoj crkvi bilo je groblje građanskih i plemićkih obitelji, među kojima i bribirskih knezova Šubića koje je popločano 1882.

U 17. i 18. stoljeću pretvorena je u baroknu, a pri kasnijem obnavljanju pročelju je vraćen prvotni gotički stil stavljanjem gotičkog prozora. Temeljita restauracija u tom duhu izvršena je 1973. kada je prilagođen i prezbiterij. Samostan je od samih početaka bio žarište obrazovanja i kulture na tom području, a samostanska knjižnica jedna je od poznatijih knjižnica na našem tlu. Zanimljiv je i podataka da je u sakristiji ovoga samostana 1358. potpisan ugovor između hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika i mletačkog poslanstva po kojem su se Mlečani odrekli Dalmacije.

Foto: benediktinke-zadar.com

Glavna djelatnost braće bila je propovijedanje i ispovijedanje po čemu je, uz slavljenje liturgije, crkva sv. Frane bila veoma poznata u gradu i okolici. Danas braća samostana pomažu i u obližnjim župama. Poslije Drugog svjetskog rata samostan je obogaćen Zbirkom umjetnina među kojima posebno mjesto zauzima kolekcija ilumuniranih kodeksa. U uređenoj riznici nalazi se umjetnička zbirka s velikim brojem eksponata od kojih je najvrjednije slikano raspelo iz 12. stoljeća. Samostanski kompleks s umjetničkim postavom je kulturno-povijesni spomenik prve kategorije.

Foto: Facebook

Riznica samostana sv. Frane će u Noći muzeja biti otvorena od 20.30 do 23.30 sati, a za sve posjetitelje ulaz je besplatan te je osigurano vodstvo kroz muzej.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja