Budi dio naše mreže

Ključna riječ: franjevacka-provincija-sv-jeronima-u-dalmaciji-i-istri

Župljani mole i poste da franjevci ostanu s njima: Hvala vam na strpljivosti, ljubavi i bratskoj solidarnosti!

„Nadamo se i molimo za ostanak franjevaca u našoj Župi. Nama, kao vjernicima, poznato je da je Bogu i Duhu Svetomu sve moguće, ali i da se svi trebamo okrenuti pokori, postu i molitvi kako je to i prije bilo u kriznim situacijama kroz našu povijest”, poručili su vjernici riječke Župe sv. Nikole Tavelića, koji posljednjih šest mjeseci osobito mole na nakanu da njihova Župa i dalje ostane franjevačka.

60 godina svećeništva fra Bernardina Škunce: Jedino mi je žao što nisam bio još bolji fratar i svećenik!

„Ja ću biti fratar“, izrekao je još u ranom djetinjstvu član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa središtem u Zadru fra Bernardin Škunca koji je, unatoč krhkom zdravlju, svojim djelovanjem ostavio dubok trag u najstarijoj franjevačkoj provinciji u Hrvatskoj, ali i na znanstvenom i kulturnom području. Donosimo vam svjedočanstvo ovoga dijamantnog jubilarca, koji je 60 godina svećeništva proslavio u travnju 2023. u Samostanu sv. Ante na splitskom Poljudu. 

Svečani zavjeti fra Matije Jurišića

"Polaganjem redovničkih zavjeta slavi se odluka iza koje stoji jedan život, originalna životna priča koju Bog želi podržati. Ali i s naše strane je naš dio - da ostanemo", poručio je fra Tomislav Šanko na polaganju svečanih zavjeta fra Matije Jurišića.

NEOTKRIVENO BLAGO Zakoračite s nama kroz povijest zadarskog Samostana sv. Frane

Zadarskim franjevcima je nakon gotovo 50 godina vraćen srebrni ophodni križ iz prve polovice 14. stoljeća. Križ je 1974. ukraden iz samostanske Riznice i predstavlja možda najvrjedniji pokretni artefakt anžuvinskog razdoblja srednjovjekovne Hrvatske, a njegov povratak predstavlja najveći proces restitucije u novijoj hrvatskoj povijesti.

Zadarski franjevac Stanko Škunca nagrađen za promociju Novalje

Član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Stanko Josip Škunca dobitnik je plakete za znanost i istraživačko promicanje Grada Novalje, zbog objave niza članaka i knjiga u vezi Novalje. Nagrada mu je, povodom Dana Grada, uručena u ponedjeljak, 12. lipnja u Kulturnom centru Gvozdenica.

Fra Tomislav Šanko: "Sve dok na svetost gledamo kao na neki naš proizvod, tu za Boga nema mjesta"

"Sv. Franjo na početku čini ono što u tom trenutku razumije. Kada mu Bog kaže da ode i popravi Crkvu, on odlazi i popravlja crkve po asiškoj dolini. Franjo vrlo brzo shvaća da Gospodin zapravo želi da on prvo mijenja sebe odnosno da dopusti Bogu da ga mijenja. U tome je ključ", rekao je provincijalni vikar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te župnik Župe sv. Nikole Tavelića na riječkom Krnjevu fra Tomislav Šanko, OFM, govoreći o životu sv. Franje Asiškoga.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja