Budi dio naše mreže

Franjevačka mladež je misom koju je u crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu predslavio krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Giorgiom Linguom, te prigodnim programom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u subotu 30. travnja proslavila 30. obljetnica početka djelovanja u Hrvatskoj.

/ im/IKA

Proslava je održana pod geslom “Neka imaju Duha Gospodnjega”. Mnoštvo članova velike franjevačke obitelji okupilo se iz svih dijelova Hrvatske (pet područnih bratstava). Oko 1000 sudionika među kojima bivši i sadašnji članovi Frame, duhovni asistenti i asistentice te članovi Franjevačkog svjetovnog reda i njihove obitelji, proslavu su započelo u crkvi svetog Antuna. Za slavlje mise pripremali su se moleći franjevačku krunicu.

Uz biskupa Petanjka i nadbiskupa Linguu misu su suslavili franjevački provincijski ministri ili vikari te brojni duhovni asistenti Frame.

Na početku mise sve nazočne pozdravio je domaći župnik fra Roko Bedalov koji je rekao da samostan na Svetom Duhu također slavi obljetnicu – 100-godišnjicu dolaska fratara.

Biskup Petanjak u propovijedi se je posebno dotaknuo teme bratstva i toga što znači živjeti franjevačku karizmu u današnje vrijeme.

Na kraju mise, nuncij Lingua je pozdravio okupljene i čestitao im obljetnicu. Ohrabrio je članove Frame, istaknuvši da je i sam bio ohrabren vidjevši njihov entuzijazam.

U ime svih nacionalnih duhovnih asistenata sve je pozdravio i zahvalio fra Filip Pušić, OFM Conv.

Pjevanje je predvodio zbor Voluntas Tua u kojem pjevaju i sviraju članovi Frame Zagreb–Leopold Bogdan Mandić.

Nakon slavlja mise, uslijedio je ručak u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu. Nakon toga okupljeni su se vratili u crkvu na euharistijsko klanjanje. Klanjanje je predmolio fra Josip Ćibarić, OFM Cap., a pjevanje je predvodio zbor Frame Kloštar Ivanić.

Time je zaključen prvi dio proslave, a program je potom nastavljen na obližnjem Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Ispred HKS-a članovi Frame nisu odoljeli da svoju radost i javno očituju te su otplesali nekoliko plesova.

Na početku drugog dijela programa nacionalna predsjednica Frame Ana Matić i nacionalni duhovni asistent fra Ivica Janjić, OFM, pozdravili su okupljene. Okupljenima su se obratili i fra Dragutin Bedeničić, OFM, jedan od pokretača Frame u Hrvatskoj, sestra klarisa Hedviga, nacionalna ministra OFS-a s. Anđa Slunjski i provincijski ministar fra Miljenko Hontić, OFM Conv. Uz to je otpjevana i himna susreta Duha Gospodnjeg nam podari.

Potom je brat Igor Kanižaj ukratko predstavio monografiju Franjevačke mladeži u Hrvatskoj, koja će izići povodom 30. obljetnice osnutka Frame, a trebala bi biti objavljena krajem lipnja. Ukratko je predstavio nekoliko iskustava življenja u bratstvu Frame nekadašnjih članova koji su sada obiteljski ljudi ili su pak članovi nekog reda.

Nakon predstavljanje monografije, prikazana su dva skeča Conditio fidei i Papa Franjo i frižider koje su izveli članovi Frame i franjevački bogoslovi. Prvi je sudionike potaknuo na razmišljanje o važnim životnim pitanjima, a drugi na promišljanje koliko su spremni služiti drugima.

Duhovni nagovori također su nezaobilazan dio okupljanja članova Frame. Na proslavi je nagovor o temi susreta održao fra Ante Vučković, OFM. Tumačeći od citata svetog Franje Asiškog: „Neka imaju Duha Gospodnjega“, koji je povezao s četiri osnovna elementa kao slikama Duha Svetoga (vatra, voda, zrak) i čovjeka (zemlja), istaknuo je da je u njemu sažetak svega Evanđelja koje je svetac živio, zahvaljujući čemu i danas postoji franjevaštvo.

Ples i pjesma koje su članovi Frame započeli netom prije programa na HKS-u, nastavili su se u zabavnom, ujedno posljednjem dijelu programa. S pjesmom je započeo zbor Voluntas Tua, a nastavio je glazbenik i tekstopisac fra Ivan Matić, OFM. Radost zajedništva proširila se cijelom dvoranom, pjevalo se i plesalo u svakom kutku. Na kraju je kao gost iznenađenja nastupio i slavljenički tim Božja pobjeda.

Frama je proslavom 30. obljetnice još jednom posvjedočila svoju radost i životnost franjevačke karizme u Hrvatskoj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja