Budi dio naše mreže

"Tu imamo pitanje duhovnosti, molitve, meditacije, života i djela sv. Ignacija, zatim dimenziju razlučivanja, donošenja odluka i razlikovanja duhova. Treća dimenzija je akcija - kako tu duhovnost stavljamo u praktičan život", rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu p. Tvrtko Barun na predstavljanju portala ignacijevske duhovnosti.

/ Filip Ećimović

Nova mrežna stranica duhovnog karaktera ignacije.hr predstavljena je u četvrtak uoči spomendana sv. Ignacija. O stranici je govorio isusovac p. Tvrtko Barun, a tijekom tribine kojom je moderirao ugostio je i provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibora Renića te voditeljicu SKAC-ova projekta Ignacijevske duhovne obnove za mlade Mariju Selak.

Centar će sadržavati prostor duha kao molitvenu stranica za meditaciju, tečajeve razlučivanja, različite molitve, duhovne obnove…

“Sretni smo da možemo objaviti da je portal za ignacijevsku duhovnost napokon online” rekao je p. Barun i dodao da su nakon nekoliko mjeseci rada u volonterskom aranžmanu, isusovci i suradnici napravili portal kao jedno obogaćenje vjerskih stranica na hrvatskom jeziku.

“Ono što je specifično za ovaj portal je da cilja isključivo na ignacijevsku duhovnost kroz sve aspekte života. Tu imamo pitanje duhovnosti, molitve, meditacije, života i djela sv. Ignacija, zatim dimenziju razlučivanja, donošenja odluka i razlikovanja duhova. Treća dimenzija je akcija – kako tu duhovnost stavljamo u praktičan život.  U svemu tome od važnosti nam je i teološka razina da svatko tko tamo dođe dobije kvalitetan i poticajan sadržaj za molitveni duhovni život uz primjer kako to staviti u praksu”, istaknuo je ovaj isusovac.

Portal je samo jedan od elemenata Centra za duhovnost ignacije.hr koji će biti predstavljen za nekoliko tjedana. Centar će sadržavati prostor duha kao molitvenu stranica za meditaciju, tečajeve razlučivanja, različite molitve, duhovne obnove te će pružati organizaciju različitih sadržaja gdje će se osobe moći prijaviti i onda u u grupi ili osami proći duhovne vježbe.

Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, o. Tvrtko Barun, voditeljica SKAC-ova projekta Ignacijevske duhovne obnove za mlade Marija Selak

Kroz povijest se nije moglo, a ni danas se ne može raditi na terenu bez podrške vjernika katolika

Voditeljica SKAC-ova projekta Ignacijevske duhovne obnove za mlade ukazala je na činjenicu kako je Ignacije bio jedinstven u svom pristupu organiziranja isusovačkog reda. U toj organizaciji Selak vidi pristup koji je danas primjenjiv na naš moderan i ubrzan stil života, a povjerenje je istaknula kao vodeći element zbog kojeg se laici okupljaju oko isusovaca.

“Svi laici kad prođu duhovne vježbe ozbiljno shvaćaju siromaštvo, primanje pogrda i sve ostalo o čemu govori Ignaciju u Tri načina poniznosti. Neizostavna je sloboda da možemo birati u skladu sa svrhom za koju smo stvoreni – da ljubimo i hvalimo Boga. Oduševljava me Ignacijeva fleksibilnost gdje pri svakoj uputi navodi riječi ukoliko te to vodi bliže Bogu. Čini mi se da to današnjem vremenu nedostaje i primjećujem unutar Crkve da postajemo farizeji te stvaramo od pravila Boga.

Na pitanje što će isusovcima laici, p. Dalibor Renić odgovorio je govorom o važnosti uloge laika u životu isusovaca. Rekao je da su kroz dobar dio povijesti isusovci bili oni koji su se kroz sve prepreke probijali naprijed – naizgled samostalno.

“Čim se malo bolje zagrebe pod površinu možemo vidjeti da je suradnja prirodna i egzistencijalna potreba. Kroz povijest se nije moglo, a ni danas se ne može raditi na terenu bez podrške vjernika katolika. Isusovci su prepoznali potrebu i važnost davanja podrške inicijativama apostolskog djelovanja koji je prikladniji laicima. Sv. Ignacije je u ono vrijeme organizirao niz bratovština koje su brinule o karitativnoj i socijalnoj dimenziji društva”, rekao je provincijal.

“Prijatelji u Gospodinu” – proslava uoči spomendana sv. Ignacija

Sudionici su raspravljali i o potrebama koje prethode suradnji mladih ljudi i isusovaca. Naglasili su da suradnja pretpostavlja formaciju, i to obostranu. A prvi korak je u tome da se mladog isusovca od prvog dana uči kako surađivati s vjernicima na terenu. S druge strane, mnogima će u razumijevanju isusovaca i njihove duhovnosti pomoći stranica ignacije.hr.

“Suradnja pretpostavlja duhovnu formaciju, ako doista želimo suradnike laike. Oni moraju razumjeti što je poslanje, da nisu samo zaposlenici u nekoj od institucija. Ako je netko vaš zaposlenik, to ne znači nužno da je i suradnik”, naglasili su govornici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja