Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ignacije-hr

Gospodin nam treba biti i prijatelj i učitelj

Način na koji se odnosim prema Bogu je važan za to kako zamišljam Boga, a moja slika kako zamišljam Boga utječe na to kako se odnosim prema Bogu. Vidim li Boga ponajprije kao svemogućeg i čak dominantnog, zbog čega se osjećam vrlo maleno? Ako je tako, vjerojatno se neću odnositi prema Bogu na isti način kako bi se odnosio prema prijatelju ili osobi koju volim, ali ako vidim Boga kao prijatelja ili partnera, odnosit ću se osobnije – čak blisko – s Bogom.

Bog u mom disanju

Važno je priznati da molitva ponekad može biti zamorno i frustrirajuće iskustvo, osobito kada je prožeta smetnjama. Odmarati naš um s vremena na vrijeme i vraćati se svojim osjetilima može ublažiti napetost i frustraciju u našoj molitvi i donijeti nam trenutke dubokog mira.

Gospa u životu svetog Ignacija

Marija je odigrala presudnu ulogu i životu sv. Ignacija, a njezino je mjesto nenadomjestivo u životu svakog kršćanina.

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu - radikalna molitva

Donošenje odluka je teško. Možda živimo u vremenu i prostoru koje nam dopušta mnogo slobode i izbora, ali ima trenutaka kada mislimo da je sve to previše. Previše izbora. Previše slobode. Možda se i mi vučemo već utabanim putem, možda svake večeri gledamo isti televizijski kanal od dvije stotine mogućih, možda i dalje šaljemo svoju djecu u istu lošu školu iako znamo da je loša, možda i dalje nastavljamo raditi isti posao kojeg ne podnosimo, iako sumnjamo da nam prazni dušu, možda jednako tako potpuno okrećemo leđa izborima i propuštamo ih kao pijesak kroz prste – to je jednostavno lakše. 

Stvoreni smo i za odmor

Nekada sam mislio da smo samo stvoreni za rad i da je cilj svakog dana postići što je više moguće. No, povjerovao sam da smo stvoreni i za odmor. “I govoraše im: ‘Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Tako, Sin Čovječji gospodar je subote!’” (Mk 2,27-28). Upravo te riječi Isus izgovara u Evanđelju po Marku. Bog je stvorio subotu jer nam želi dati odmor. Bog nas želi odmoriti jer je to dobro, sveto i potrebno, a ne jer smo umorni i tromi od svog rada i ne možemo nastaviti dalje bez odmora.

Svaka odluka je i prilika da mi damo povjerenje Bogu. Da se damo voditi

Za puninu života s Bogom važno je donositi odluke cijelim bićem: i srcem i razumom. Važno je prihvatiti odlučivanje kao sastavni dio života, proces u kojem smo nalik onome koji nas je stvorio. Dok promatramo kako se naša odluka manifestira u svakodnevici, možemo doći do zaključka kako je bila pogrešna. Ni to nije kraj – to je tek početak pravoga učenja: o meni koji griješim i Njemu koji je beskrajno strpljiv i neprestano daje šanse.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja