Budi dio naše mreže

Povodom 3. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba koji Crkva obilježava u nedjelju, 23. srpnja, obišli smo korisnike Caritasovog doma za starije osobe "Sv. Kamillo de Lellis" u Vrbovcu kako bi nam posvjedočili što im znače unuci i kako vide svoju ulogu djedova i baka.

/ dp

“Koliko god su djedovi i bake uključeni u ulogu roditelja, toliko i nisu. Roditelji su ti koji su pozvani odgajati svoju djecu, a mi smo tu da im pomognemo koliko možemo. Lijepo je vidjeti unuke kako rastu. Svaki dan doživite nešto novo od njih”, rekao nam je jedan ponosni djed.

Ovogodišnja je tema Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba “Od koljena do koljena dobrota je njegova” iz Marijinog Veliča. Papa Franjo u poruci za taj Dan istaknuo  je kako mladi ne smiju dopustiti da stari budu odbačeni te kako je ova inicijativa pokrenuta kao mali, nježan znak nade za čitavu Crkvu.

Čujem ih po hodu kada dolaze ovamo, a najviše volim kad ih na okupu vidim žive i zdrave.

“Imam četvero žive djece, četvero unučadi i petero praunučadi. Čujem ih po hodu kada dolaze ovamo, a najviše volim kad ih na okupu vidim žive i zdrave. Kao i svaka mati, neizmjerno ih volim”, kazala je nam je jedna prabaka, korisnica Caritasovog doma za starije.

Facebook Caritasova kuća za starije i nemoćne osobe “Sv. Kamilo de Lellis”, Vrbovec

Koliko god se raduju svakom posjetu najmilijih, svjesni su da djeca moraju živjeti vlastiti život.

Onaj koji plovi ne može ići kontra brzaca. Zatekao se gdje je rođen i tim brzacem on mora do mirnih voda. Mora se potruditi, a Bog će mu pomoći u kritičnom trenutku.

“Trudio sam se da stasaju i da stanu na svoje noge. Oni su sada odrasli, imaju svoju djecu, a meni je uvijek drago kad vidim svoja tri unuka. Kad su završili sa školskim i fakultetskim obvezama, rekao sam im: ‘Hajde dečki, sad vas častim vožnjom preko Pelješkog mosta’ koji se tada bio otvorio. To je bio moj užitak. Nije da mi dosađuju pozivima, zovu me ponekad, ali i bolje, jer dok je tako, znači da je sve u redu s njima”, kazao je u šali za Hrvatski katolički radio ponosni djed Ivan.

Čovjekov život usporedio je kao s plovidbom u brzoj planinskoj rijeci. “Onaj koji plovi ne može nešto bitno promijeniti, ne može ići kontra brzaca, a ne može promijeniti ni rijeku pa da bude u nekoj mirnijoj. Zatekao se gdje je rođen i tim brzacem on mora do mirnih voda. Ako se prepusti, razbit će se o kamenje i stradat će. Mora se potruditi, a Bog će mu pomoći u kritičnom trenutku”, objasnio je.

Caritasov dom u Vrbovcu, kaže nam, njegova je mirna voda u kojoj trenutno plovi, spreman da ga Bog, kad za to dođe vrijeme, pozove da “položi račun”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja