Budi dio naše mreže

Papa Franjo je 23. srpnja u bazilici sv. Petra u Vatikanu predslavio svečanu misu povodom trećega Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba. Nakon popričesne molitve, petero starijih osoba iz svih dijelova svijeta i svih staleža, pred Svetim je Ocem simbolično predalo križeve poslanja petero mladih sa svih kontinenata, u znak prijenosa vjere s koljena na koljeno.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Tom se gestom željelo također prikazati zauzimanje starijih osoba, djedovâ i bakâ koji su prihvatili Papin poziv upućen u poruci povodom njima posvećenoga dana, da mole za mlade koji se pripremaju za putovanje u Lisabon na Svjetski dan mladih i da ih prate svojim blagoslovom. Među mladima koji su primili križ bila je i Mateja Dugandžić iz Hrvatske.

Mateja je za HKM rekla da je trenutno u Rimu na iskustvu s jednom katoličkom zajednicom. “U nedjelju sam imala veliku čast prisustvovati na misi povodom Svjetskog dana starijih osoba, djedova i baka i tom prilikom sam dobila križ iz Lisabona koji su mi predale starije osobe. Taj trenutak za mene je bilo nevjerojatan i jako lijep.”

Gesta kojom su starije osobe predale križeve nama mladima, a koji smo predstavljali različite kontinente i koji se pripremamo za odlazak na Svjetski dan mladih u Lisabonu, bila je silno značajna. Zato jer su upravo starije osobe one koje su i nama ostavile u zalog puno toga.

Križ SMD 2023. / Foto: Antea Marinović

“Stariji su ‘pripremali teren’ za sve nas koji mi sada možemo uživati, tako da mi je bila značajna ta povezanost između starih osoba i mladih. Mi mladi nikad ne bismo smjeli zaboraviti što su starije osobe učinile za nas, a isto tako ih nikada niti napustiti ili ostaviti same. Potrebno im je uvijek biti blizu njih, uvijek im biti na pomoć i moliti za njih, uvijek im pomagati, baš kao što je i Marija išla svojoj rođakinji Elizabeti, a što je i tema ovogodišnjega Svjetskog dana mladih”, poručuje Mateja.

Kako je rekla Mateja, na spomenutu nedjeljnu misu pozvao ju je prijatelj, misionar iz zajednice u kojoj je trenutno. “Jednog dana me nazvao i pitao bi li htjela prisustvovati toj misi. Osjećala sam veliku čast da mogu, zajedno s četvero mladih sa svih kontinenata, predstavljati sve mlade cijeloga svijeta, one koji će prisustvovati i na Svjetskom danu mladih u Lisabonu. Sa mnom su bili po jedna djevojka iz Meksika i Indije te dvojica mladića, iz Australije i Afrike. Bila mi je velika čast sudjelovati u toj misi i kao predstavnica Međunarodnog centra za mlade sv. Lovre koji je u Rimu utemeljio sv. Ivan Pavao II. i dao ga mladima.

Zajednica u Centru ima čast čuvati originalni križ Svjetskog dana mladih, isti onaj koji je sv. Ivan Pavao II. 1983. godine dao mladima da ga nose na Svjetske dane mladih.

Snimka misnoga slavlja dostupna je na linku, a trenutak predaje križeva zabilježen je na 47’08”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja