Budi dio naše mreže

Sveti Toma Akvinski bio je dominikanac, svećenik i crkveni naučitelj, a njegov spomendan slavimo 28. siječnja. Nekoliko mudrih izreka po kojima je ostao zapamćen donosimo u nastavku.

/ im

Sveti Toma Akvinski bio je dominikanac, svećenik i crkveni naučitelj. Rođen je 1225. godine u dvorcu Aquino u južnoj Italiji. Odgajan u čuvenoj benediktinskoj opatiji Monte Cassino, kolijevci zapadne kulture, od najranijeg je doba pokazivao žeđ za znanjem.

Novoutemeljeni prosjački red, dominikance sv. Toma upoznao je u Napulju. Kada je želio stupiti među njih, roditelji su se tomu usprotivili, ali uporni Toma znao se boriti za svoje zvanje i postao je dominikanac kojim se diči ne samo njegov red, nego i cijela Crkva.

Napisao je mnoga filozofska i teološka djela, a najpoznatije djelo je Teološka suma u tri dijela u kojem je sustavno obradio svu teologiju. Uz svu svoju učenost, ili možda upravo zbog nje, Toma je uvijek bio i ostao jednostavan čovjek, mistik po srcu i duši. Žarko je štovao Presveti Sakrament, te o njemu ispjevao najljepše himne, među kojima su ‘Hvali Sion Spasitelja’ i ‘Klanjam ti se smjerno’.

U nastavku donosimo nekoliko izreka sv. Tome Akvinskog po kojima je ostao zapamćen. Ove su izreke objavljene na stranici Mudre misli.

Svetost ne znači puno znati ili puno razmatrati, velika tajna svetosti znači puno ljubiti.

Ljubav nastavlja tamo gdje razum posustane.

Grijeh je sve što je protiv savjesti.

Dobro može postojati bez zla, ali zlo ne može postojati bez dobra!

Bog je nespoznatljiv. Stvarnost, Bog, Istina, Ljubav su nespoznatljivi – što znači da ne mogu biti obuhvaćeni racionalnim umom. Ovo treba da okonča mnoga pitanja koja nam ljudi postavljaju, jer vječito živimo u iluziji da nešto znamo. Nije tako. Nismo sposobni da saznamo.

Tri stvari su potrebne za čovjekovo spasenje: da zna u što treba vjerovati, da zna što treba željeti i da zna što treba uraditi.

Dobrota naše volje zavisi od namjere našeg cilja.

Da bismo svi živjeli u harmoniji, prvo što moramo znati je da smo svi ludo zaljubljeni u istog Boga.

Stvari koje volimo govore nam tko smo.

Ne postoji ništa na ovome svijetu što više vrijedi od iskrenog prijateljstva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja