Budi dio naše mreže

Djelatnici i suradnici Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak 17. svibnja euharistijom koju je predslavio predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda mons. Ivica Pažin u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, proslavili su 24. obljetnicu početka emitiranja.

/ mp/IKA

Mons. Pažin na početku mise rekao je da je kada su ga ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina i glavni urednik HKM-a dr. Siniša Kovačić nazvali da ga zamole da predslavi ovo slavlje, najprije pomislio da je u emisiji Halo velečasni. „Kako je razgovor tekao, tako sam i ja sve više pomišljao da bih radije popio Kavu s Doricom. Međutim, njihovi su Argumenti, kao i inače emisija takvoga naziva, bili prečvrsti da bih im se mogao othrvati. Konačno, zašto ne? Slaviti Dobar radio za dobre ljude, i to s dobrim ljudima, prilika je za zahvalu. Tako, ovom svetom misom želimo zahvaliti Bogu za 24 godine djelovanja Hrvatskoga katoličkog radija. U našim su molitvama svi oni, koji su svoje misli odijevali u dobre riječi, kako bi naviještali istinu, srce svake vijesti. I ne samo istinu, malim slovom pisanu, nego Istinu, koja nam je dana u Isusu Kristu. Dok pred tom Istinom stojimo, molimo Gospodina i za sve naše pokojne djelatnike: neka im Gospodin dopusti da ga gledaju ‚oči u oči‘. A nama, koji još uvijek tragamo za jedinom Istinom, neka podari hrabrosti na putu, koji nam je odredio da ga tražimo. Molimo Gospodina da nas na tom putu prijateljstva s njim i dalje prati.“

Predslavitelj je u homiliji podsjećajući da je Paul Tillich nazvao 20. stoljeće stoljećem straha te da je Isus upozorio: ‚U svijetu imate muku‘, ustvrdio da strah „stanuje ondje gdje čovjek živi otuđen od Boga“. „Mi, kao vjernici, taj i takav svijet dijelimo s našom braćom i sestrama. Mi nismo toga oslobođeni. Mi ne živimo u za nas posebno izgrađenim gradovima. Mi ne živimo u svijetu koji bi bio na drugoj strani ulice, nasuprot svijetu straha. No, premda ne možemo uvijek raspoznati što se događa danas, još manje možda uočiti što će donijeti budućnost, mi znamo tko dolazi. Mi znamo tko je s nama! Mi znamo tko je onaj koji veli: ‚U meni imate mir‘“, naglasio je.

Mons. Ivica Pažin

„Upravo se zbog toga, na današnji dan, prije 24 godine, po prvi puta u našem medijskom prostoru, čuo glas Hrvatskoga katoličkog radija. Proročki je tada blagopokojni kardinal Kuharić rekao: ‚Crkva želi s kršćanskoga motrišta tumačiti zbivanja i odnose među ljudima da budu pravedni i utemeljeni na istini i poštovanju života i svake ljudske osobe‘. S kršćanskoga motrišta! Prema Papi Franji i njegovoj riječi iz ovogodišnje poruke za Svjetski dan medija to znači: Da bi se mogla pripovijedati istina života, mora se izaći iz udobne umišljenosti (onoga) ‚već znamo‘ te ići i biti s ljudima. Ne stvarati istine o čovjeku i događajima iz uredništva, kopirajući druge vijesti, nego pronalaziti pripovijesti na ulicama gdje žive i hodaju ljudi, naša braća i sestre. Autentičnost susreta, utemeljena na Kristovoj riječi: dođi i vidi!, je ono što je potrebno, inače ćemo ostati ‚gledatelji po strani‘“, dodao je mons. Pažin.

Da bi se to moglo, potaknuo je, „potrebno je osluhnuti Kristove riječi: ‚Hrabri budite!‘“ Istaknuo je da hrabrost nema veze s prkosom ili lažnim junaštvom, nego s potpunim predanjem Bogu, i onda „kada ga ne možemo iskusiti“.  „Jer, reći će Krist: ‚Ja sam pobijedio svijet‘“.

Diana Tikvić

Djelatnici HKR-a

„Čestitajući vama, djelatnicima Hrvatskoga katoličkog radija, 24. rođendan, čestitam vam na ustrajnosti u evangelizacijskom i katehetskom poslanju Crkve, čiji se glas, zahvaljujući vama, čuje i kada s propovjedaonica utihnu poruke svećenika i kada se vjeroučitelji i katehete, nakon teškoga i napornoga dana, zaslužno odmaraju. Vaše je djelovanje izravno povezano s Božjom riječju. Zašto? Kateheza dolazi od grčke riječi katechein što znači pustiti da Božja riječ odjekuje. Vi vašim radom odijevate Božju riječ u ruho svakodnevnoga čovjekova govora. Tako ljudska riječ poprima sadržaj božanskih istina, a vi Božjoj riječi posuđujete svoj glas. Ima li ljepše i odgovornije zadaće? Ostanite ponosni na tu zadaću. I nastavite naviještati Istinu, koja je, kako slušamo na Hrvatskom katoličkom radiju, ‚srce svake vijesti‘“, zaključio je mons. Pažin.

S njim su misu suslavili generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak, mons. Fabijan Svalina i ravnatelj Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu HBK i BK BiH vlč. Tomislav Markić. U slavlju sudjelovali i drugi vjernici djelatni u HBK.

Na kraju mise mons. Svalina rekao je da su slavljem euharistije željeli Bogu zahvaliti za sve dobro u protekle 24. godine. Također, u zahvalu je uključio sve „divne ljude koji su utkali svoj rad, trud i sposobnosti, a već su se preselili u vječnost“. „HKR želi prenositi radosnu vijest u svaki dom“, rekao je, dodavši da su i aktualni djelatnici uključeni u zahvalu i molitvu Bogu „da i dalje budu plodonosni navjestitelji radosne vijesti do nakraj svijeta“.

HKR osnovala je HBK, a s emitiranjem programa započeo je 17. svibnja 1997. kada ga je blagoslovio i u rad pustio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić.

Od 2018. godine HKR je postao dio Hrvatske katoličke mreže (HKM) te djeluje u zgradi HBK na Ksaveru. Signalom pokriva 95 % teritorija Republike Hrvatske i pogranična područja susjednih zemalja, a preko svoje mrežne stranice dostupan je diljem svijeta.

Ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina

Misa povodom 24. rođendana HKR-a

Misa povodom 24. rođendana HKR-a

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja