Budi dio naše mreže

U danima našega slavlja svoja sjećanja na početke Radija, ali i nešto prije toga, s nama je podijelila s. Karolina Miljak, ASC. Kako nam je rekla, ona je bila svjedok vremena i pokretanja Hrvatskoga katoličkog radija puno prije 17. svibnja 1997. godine.

/ Hrvoje Josip Bišćan

“Kad sam čula da se ove godine obilježava 24. obljetnica Hrvatskoga katoličkog radija, pomislila sam da se netko malo zabunio. Naime, dobro se sjećam da se sve oko Radija počelo pokretati u prvoj polovici devedesetih godina prošloga stoljeća, pomalo još u vrijeme Domovinskog rata, kada je pao komunizam. Došlo je do jedne određene slobode i svi su htjeli iskoristiti to vrijeme da u eter može otići Božja riječ. Sjećam se da je bilo brojnih razgovora i pregovora o tome hoće li se ili neće pokretati Katolički radio. A onda je, u jednom trenutku, fra Smiljan Kožul htio pokojnom kardinalu Franji Kuhariću prezentirati program budućega Radio Marije. A poznato je da je uzoriti kardinal bio jako osjetljiv na spomen Djevice Marije.”

Mons. Vladimir Stanković/ Foto: zg-nadbiskupija.hr

Koliko sam ja mogla vidjeti iz svoga radnog mjesta u kuriji na Kaptolu 1, gdje se događalo puno toga što se ticalo ratnoga i poratnog vremena, ali i nekih inicijalnih gibanja  za dobro društva i dobro Crkve, puno se razmišljalo o tome hoće li ili neće proći osnivanje Katoličkog radija. Međutim, osoba koja je bila vizionar, a istovremeno vrlo realna osoba, bio je pokojni mons. Vladimir Stanković. On se baš puno zauzimao da dođe do stvaranja baš ovoga radija. I, koliko se sjećam, tada mi je rekao da ide kardinalu i da želi s njim razgovarati, čak inzistirati da se osnuje ovaj Radio.”

Oprema za HKR zamalo je otuđena

“Sjećam se isto tako anegdote, kada je za početak radija stigla oprema, čini mi se iz Kanade. Uglavnom, u jednom trenutku monsinjora nije bilo kod kuće, a netko je na Kaptol 1 došao po tu opremu. Zatekla sam se u tom hodniku, jer mi je preko puta bio Ured koji mi je mons. Stanković dao za pastoral Roma, a bila sam i odgovorna u kuriji. Pitala sam ih zašto žele tu opremu. Više se ne sjećam što su mi točno rekli, ali znam da nije bilo za HKR. Ja sam rekla da to ne dolazi u obzir: “Monsinjora nema kod kuće, ali oprema je za HKR. Kad on dođe, razgovarajte s njim, sada je ne možete uzeti.”

Fra Mirko Mataušić / Foto: hdkn.hr

“Dakle, sve što je dobro, rađa se mučno i polako, tako je i ova obljetnica koju sada slavite imala svoj prolog, zapravo prapočetak. A onaj tko je iza svega uložio puno truda i tko je bio idejni vizionar, to svi dobro znaju, je pokojni fra Mirko Mataušić. On je bio čovjek koji je znao što hoće i znao je postaviti HKR na temeljima nauka Drugoga vatikanskog sabora. Što hoću time reći? Pobožnost je dobra, ali ako nema istinske duhovnosti, može vrlo lako otići u sektu. On je mudro spojio jedno i drugo, stvarajući jedan laički radio, koji je istovremeno uronjen u misterij katoličanstva.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja