Budi dio naše mreže

Splitsko-makarska nadbiskupija i grad Split proslavili su svetkovinu svog nebeskog zaštitnika sv. Dujma, biskupa i mučenika prvih kršćanskih stoljeća, misom u splitskoj prvostolnici koju predvodio nadbiskup koadjutor Dražen Kulteša.

/ ps/IKA

Budući da je ove godine radi pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera otkazana tradicionalna procesija, misa na Rivi i brojne manifestacije koje prate Sudamju, splitsko-makarski nadbiskup Barišić je na početku mise naglasio da ovogodišnja proslava svetoga Dujma poziva na još veću međusobnu povezanost, “lišena pozornica, stvari, cijena, igračaka, poziva nas na još važniji red, ne izvanjski nego duhovni, red srca i duše. Priželjkivani je to red sklada i ljepote odnosa u našim obiteljima i društvu: sklada i zajedništva različitih uloga, stranaka, institucija; harmonija vlastitih interesa i općeg dobra, svoga standarda i osjetljivosti na potrebe drugih; povezanosti molitve i rada; usklađenosti riječi i djelâ, vjere i života; svjedočki red, ljepota i sklad nedjeljnog euharistijskog slavlja i tjednog svakodnevlja”.

Umjesto tradicionalne procesije, nadbiskup je pozvao da se u “duhovnoj procesiji otvorimo Božjoj ljubavi koja je nosila sv. Dujma”.

Svečano proslavljena svetkovina sv. Dujma

Svečano proslavljena svetkovina sv. Dujma

Mons. Kutleša se u propovijedi dotaknuo svjedoka vjere i o značaju mučeništvu. Naglasio je da je sv. Dujam, mučenik, zavrijedio nebesku slavu upravo po tom najjačem svjedočanstvu ljubavi: dajući svoj život, kao pastir jedne mjesne Crkve, kao svjedočanstvo vjere pod progonstvom poganskog cara. Stoga, “svaka proslava svetog Dujma doziva nam u svijest te suprotstavljene likove: cara progonitelja koji je na čelu moćnih osvajačkih četa i pastira mučenika, u službi Kralja čije kraljevstvo nije od ovoga svijeta.”

Mučenik je svjedok onoga koji ga šalje i najizvrsniji dokaz da izvanredna snaga koja ga ispunja nije njegova nego Božja.

Među ostalim, kako je rekao mons. Kutleša, mučenik je “svjedok jer čini vidljivima stvarnosti koje su drugima iz raznih razloga ostale skrivene i nepoznate. Mučenik je svjedok onoga koji ga šalje i najizvrsniji dokaz da izvanredna snaga koja ga ispunja nije njegova nego Božja. Mučenik je čovjek koji trpi i pati i koji odabire smrt kao najuzvišeniji čin vjere jer je to naučio od svoga Učitelja Isusa Krista koji je prauzor svih mučenika.”

Svečano proslavljena svetkovina sv. Dujma

Svečano proslavljena svetkovina sv. Dujma

Nadbiskup koadjutor zaključio je homiliju s podsjetnikom kako u suvremeno doba nisu na djelu izravni progoni ni mučeništva, ali su protivljenja vjeri perfidnija i sofisticiranija a “mučeništvo je poprimilo različite oblike osobnih napora u budnosti i odlučnoj vjernosti kršćanskim idealima kao otporu kulturi smrti, obezvrjeđivanja, uništavanja, iskorištavanja. Ako stalno tražimo sigurnost, zaštitu, lakoću i udobnost, ako se svaka naša odluka temelji na mudrosti svijeta, gubimo sve što čini život vrijednim.“ Pozvao je vjernike da poput sv. Dujma budu ljudi koji će živjeti za Krista.

Pobožnost sv. Dujmu nastavlja se i u popodnevnim satima misnim slavljima u splitskoj katedrali u 16, 18 i 20 sati.

Svečano proslavljena svetkovina sv. Dujma

Svečano proslavljena svetkovina sv. Dujma

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja