Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sv-dujam

U Splitu održan "Sudamja fest 2022."

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je, u devetnici Sudamje, koncert moderne duhovne glazbe – Sudamja fest 2022.

Kako će ove godine izgledati proslava sv. Dujma?

Iako se neće moći održati brojne manifestacije koje prate Sudamju, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je izrazio nadu da ćemo unatoč tome svi svečano proslaviti sv. Dujma i doživjeti njegovu veličinu.

Priča o sv. Dujmu i čudesnom izvoru vode

Na sjeveroistočnom dijelu splitskog poluotoka od 1747. godine stoji podignuta crkvica sv. Dujma, zaštitnika grada Splita po kojoj cijeli taj predio nosi naziv Dujmovača. Svake godine 29. srpnja brojni hodočasnici iz Splita i okolnih mjesta misnim slavljem proslavljaju spomen prijenosa kostiju sv. Dujma iz rimske Salone u splitsku katedralu koji se, prema predaji, zbio u 7. stoljeću.

Sudamja 2020. - Proslava blagdana sv. Dujma

Stoljetna tradicija u Splitu proslava je blagdana sv. Dujma, zaštitnika grada te Splitsko-makarske nadbiskupije, a u narodu je i splitska katedrala poznata kao Katedrala sv. Dujma. Ovogodišnja proslava započinje u srijedu 6. svibnja prvom večernjom molitvom i otvaranjem moćnika sveca te će u četvrtak 7. svibnja na sam blagdan nadbiskup Marin Barišić prevoditi misno slavlje.

Započela devetnica sv. Dujmu: "U kušnjama i nevoljama svakidašnjeg života ostanimo vjerni Kristu, suprotstavljajući se lažnim naukama"

"Mi se s pravom brinemo za kruh svagdanji i za druge stvari koje su nam potrebne za život dostojan čovjeka. U toj trci i žurbi nerijetko zaboravljamo evanđeosku mudrost kako čovjek ne živi samo o kruhu. Uzimamo duhovnu hranu koja ne zasićuje našu glad, hranimo se onim što šteti našoj duši ili truje naše srce", u propovijedi istaknuo predvoditelj euharistijskog slavlja mons. Nediljko Ante Ančić.

Otkrivena i potvrđena tri nova djelca Marka Marulića

U Arhivu Male braće u Dubrovniku pronađena su, odnosno identificirana, tri djelca na hrvatskome jeziku autora Marka Marulića. Riječ je o žićima (vitama) solinskih mučenika sv. Dujma, sv. Staša i prijenosu njihovih moći iz Solina u Split. Posve je vjerojatno da su upravo Marulićeve hrvatske vitae dugo vremena bile čitane splitskom puku povodom blagdana sv. Duje, o čemu govore povijesni izvori.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja