Budi dio naše mreže

Nadbiskup Hranić naglasio je kako su supružnici vidljivi znak Božje ljubavi svojoj djeci te je čestitao bračnom paru Mariju i Martini Jurilj na otvorenosti životu i poručio: „Vi ste, dragi Mario i Martina, svojim životom i svjedočanstvom zdrava alternativa ovome svijetu.

/ lm

Predvodeći u nedjelju 19. veljače misno slavlje u župi sv. Ivana apostola u Podcrkavlju kod Slavonskog Broda đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić krstio je maloga Šimuna Petra,  deveto dijete bračnoga para Marija i Martine Jurilj, zauzetih vjernika te župe. Uz župnika Andrzeja Tylicki koncelebrirali su Domagoj Lacković, nadbiskupijski tajnik i Antonio Čutura, župnik u Kolibama u Bosanskoj Posavini.

Osvrćući se na misna čitanja te nedjelje nadbiskup Hranić pojasnio je zašto nas Isus, koji je to i svojim primjerom pokazao, poziva na svetost, na praštanje, na ljubav jednih prema drugima pa čak i neprijateljima. „Svetost je dar kojim smo obdareni, ali i naša zadaća i naše poslanje. Tu zadaću ostvarujemo kroz bračni i obiteljski život. Nismo sveti i nismo Hram Božji svojom zaslugom, nego je naša svetost dar kojim smo obdareni, a naš svakodnevni kreposni život ljubavi, služenja i darivanja je uzdarje na primljeni dar opet snagom Božje ljubavi i milosti“, rekao je uz ostalo nadbiskup Hranić.

Vi gradite i svjedočite drugačiju ljestvicu vrijednosti prihvaćajući svojih devetero djece unatoč svoj žrtvi i teškoćama,  odricanju, spremnosti odustati od svoje komotnosti i darovati se do kraja u ljubavi.

Također je naglasio kako je Isus svjestan da je zakon sam po sebi nemoćan, kao što je nemoćan čovjek prepušten sam sebi te zato nudi posve nov put do pravednih odnosa među ljudima, put praštanja, umjesto puta pravdanja. „Nije velik i jak onaj koji vraća jednakom mjerom, nego onaj koji je veći od tuđeg zla, od nanesene uvrede i od vlastite povrijeđenosti, onaj koji se zna kontrolirati, ostati smiren i trijezan i tako gospodari situacijom te prekida spiralu mržnje i zla“, rekao je o praštanju nadbiskup. Dodao je kako ljubiti svoje neprijatelje, na što nas Isus poziva, može samo duhovno jaka osoba, koja je duboko shvatila primjer Isusova života i ozbiljno uzela njegovu riječ.

Svetost je dar kojim smo obdareni, ali i naša zadaća i naše poslanje. Tu zadaću ostvarujemo kroz bračni i obiteljski život.

Naglasivši kako su bračni drugovi vidljivi znak Božje ljubavi svojoj djeci čestitao je bračnom paru Mariju i Martini Jurilj na otvorenosti životu i poručio: „Vi ste, dragi Mario i Martina, svojim životom i svjedočanstvom zdrava alternativa ovome svijetu. Vi gradite i svjedočite drugačiju ljestvicu vrijednosti prihvaćajući svojih devetero djece unatoč svoj žrtvi i teškoćama,  odricanju, spremnosti odustati od svoje komotnosti i darovati se do kraja u ljubavi. To je silno povjerenje u vlastitoga bračnoga druga i zato ste vas dvoje i svjedočanstvo i ohrabrenje. Želim vam zahvaliti za vaše svjedočanstvo unutar kršćanske zajednica i naše nadbiskupijske zajednice.“

Vidljivo radostan i ponosan što je upravo nadbiskup Hranić uz maloga Šimuna Petra krstio i još njegovih dvoje djece, zahvalio mu je na kraju mise otac Mario. Zahvalio je on Gospodinu za, kako je rekao, tolike milosti koje daje njegovoj obitelji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja