Budi dio naše mreže

"Smisao Stepinčeva života bio je Isus Krist. Njegovoj je božanskoj riječi povjerovao, od te je riječi živio, za nju je uvijek bio spreman život izgubiti", istaknuo je mons. dr. Juraj Batelja, postulator bl. Alojzija Stepinca, u propovijedi u Krašiću na spomendan blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

/ mp

Svečano euharistijsko slavlje na sam blagdan bl. Stepinca u subotu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašić predslavio je mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru, a propovijedao je mons. dr. Juraj Batelja, prelat Njegove Svetosti i postulator bl. Alojzija Stepinca.

Kako je naglasio mons. Batelja, Isusove riječi: “Tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti” (Lk 9, 24) učvršćivale su životne korake mladića iz Brezarića, Alojzija Stepinca.

Smisao Stepinčeva života bio je Isus Krist. Njegovoj je božanskoj riječi povjerovao, od te je riječi živio, za nju je uvijek bio spreman život izgubiti.

“Bile su mu uporište u djetinjstvu, utjeha na bojišnicama Prvoga svjetskog rata, poticaj u odluci za životno zvanje, u pripremi za svećeništvo, u vršenju biskupske službe, u svjedočanstvu pred nasiljem onih koji mogu ubiti tijelo, ali dušu ne mogu (usp. Mt 10, 28). Smisao Stepinčeva života bio je Isus Krist. Njegovoj je božanskoj riječi povjerovao, od te je riječi živio, za nju je uvijek bio spreman život izgubiti. Nije se gubio u maglenim premisama filozofije; nije tratio vrijeme zaklanjajući se iza političkih moćnika; nije ugađao svijetu, nego Bogu; nije se stidio Evanđelja, nego ga je u svako doba radosno naviještao, hrabro živio i smrću posvjedočio. Na njemu se vidjelo da ‘biskup živi za one koje vodi'”, istaknuo je postulator bl. Alojzija Stepinca pred okupljenim hodočasnicima u Krašiću. 

Mons. Batelja je u propovijedi istaknuo Mariju Jurić Zagorku, Stepinčevu suvremenicu. Naglasio je kako je ona kao kršćanka i hrvatski domoljub zamolila nadbiskupa Stepinca da za časopis “Hrvatica”, koji je pokrenula početkom 1940. radi prosvjećivanja hrvatskih žena i djevojaka, javnosti predoči kršćanski pogled na dostojanstvo žene i njezinu ulogu u društvu. Tada je on navijestio potrebu primjene kršćanskih načela u duhovnoj obnovi hrvatskog naroda shvaćajući da je za taj preporod prevažna uloga žene.

“U opširnom intervjuu rekao je ovo: ‘Jednakost: žena je čovjek – osoba u punom smislu riječi kao i muž. Ona ima pravo i dužnost da živi neokrnjenim ljudskim životom, da taj život razvija u punini. Ništa što je ljudsko ne može i ne smije da joj ostane tuđe i zatvoreno. Ali žena nije pozvana da nadomjesti muža, da stupi na njegovo mjesto i igra ulogu, koju je Bog po prirodi njemu dodijelio.’ Zatim je za časopis ‘Hrvatica’ istaknuo i ovo: ‘Pitate me nadalje, kakvo stanovište zauzimam prema utjecaju žene na politički i javni život uopće: Isključiti ženu od javnoga života i politike značilo bi omalovažavati je u njezinom dostojanstvu čovjeka – osobe; odricati joj pravo na puninu ljudskoga života (…)'”, istaknuo je mons. dr. Juraj Batelja.

Prema riječima propovjednika, blaženi Stepinac ozbiljno je i ustrajno shvatio Isusov zov da se kao njegov učenik “odrekne samoga sebe, uzme svoj križ i pođe za njim” (usp. Lk 9, 23).

“Kako je to dramatičan izbor! Kojiput i sudbonosan, bolan, ali i radostan. Blaženi Alojzije ga je shvatio ozbiljno i proveo ustrajno. Više puta je ponovio: ‘Tko se prilijepi uz stvorenje, propast će s njime; tko se prihvati Isusa, stajat će dovijeka.'”

Mons. Batelja podsjetio je kako je kardinal Stepinac spasio na stotine Židova te njih 310 skrivao u Vinogradskoj bolnici kao i i omogućio rađanje 52 židovske djece u Drugom svjetskom ratu u Petrovu rodilištu u Zagrebu.

“Parafrazirajući molitvu Marije Jurić Zagorke Majci Božjoj od Kamenitih vrata, zazovimo zagovor bl. Alojzija: A ti, blaženi Alojzije, budi sa svojim narodom na sve vjekove! I dolazit će k tebi hrvatske duše da prime utjehu jadu svome, potporu nadama svojim, zaštitu od pogibelji od zlotvora svojih! I tebe slavit će Krašić i svaki grad naš i mjesto naše dok u njima bude naroda kršćanskoga i roda hrvatskoga! Amen”, poručio je mons. dr. Juraj Batelja, postulator bl. Alojzija Stepinca.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja