Budi dio naše mreže

Hrvatska služba zajedništva Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetim bila je domaćin molitvenog susreta Nacionalnih službi zajedništva i zajednica Charis Europe.

/ im

Prošlog vikenda, 24. – 26. veljače, u Zagrebu, Hotel Phoenix, organiziran je molitveni susret Nacionalnih službi zajedništva i zajednica Charis Europe.

Podsjećamo, Charis je tijelo javnog crkvenog prava koje je imenovao papa Franjo da okuplja sve duhovne stvarnosti karizmatske obnove Katoličke Crkve. Nacionalne službe zajedništva su koordinacije od 7 osoba izabrane za predstavnike tih stvarnosti na nacionalnim razinama. Svrha ovih nacionalnih službi je pomoć u rastu, osnaživanje djelovanja i izgrađivanje zajedništva.

Hrvatska služba zajedništva Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetim bila je domaćin ovog susreta na europskoj razini. Osim domaćinstva Hrvati su aktivno sudjelovali u izradi programa i vođenju ovog molitvenog susreta zajedno s Europskom službom zajedništva. U ovoj kontinentalnoj koordinaciji je jedan član i Hrvat kao koordinator za mlade.

Na molitvenom susretu prisustvovalo je 85 članova službi iz dvadeset i jedne zemlje Europe – od Portugala do Bugarske. Programu su doprinijeli pomoćni biskup Ostrogonsko – budimpeštanski mons. Gabor Mohos, 10 svećenika i redovnika i 4 đakona različitih narodnosti. Okupljene je posjetio i preč. Marko Kovač, biskupski vikar za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Susret je započeo u petak 24. veljače svetom misom te klanjanjem pred Presvetim Sakramentom i pokorničkim bogoslužjem za područje rada Charis nacionalnih službi i voditelja zajednica. Drugi dan je bio ispunjen molitvama, slavljenjem, predstavljanjem i upoznavanje predstavnika zemalja. Osobito upečatljiva su bila razmatranja Božje Riječi i kateheze, molitva za sve nacionalne službe.

Kako i dolikuje susret je završen sa svetom misom, slavljenjem, molitvom i osluškivanjem Gospodnjeg poslanja za nas u današnjem vremenu. Nedjelja je započela svetom Misom i druženjem. Na kraju su donesene smjernice priprema za Generalnu skupštinu na svjetskoj razini i susret s svetim Ocem koja će se održati na jesen. Zanimljivo je bilo čuti iskustva nazočnih i uskladiti viziju slijedećih koraka.

Možemo reći da je horizontalni smisao ovog prvog susreta na kontinentalnoj razini takve vrste upoznavanje, umrežavanje, izgrađivanje zajedništva i ujedinjavanje snaga kojima nas je Gospodin podario. Okomiti smisao je da nas Gospodin pohodi, pročisti i ispuni novim poletom, nadahnućima i vizijama za naše zajedničko služenje i poslanje Charis -a u Crkvi, obnova dijeljenja dara izljeva Duha Svetoga na nove načine. Sudionici su se dogovorili za potpore u radu za obnovu kako lokalnih zajednica, tako i Europe.

Moglo se čuti kako Europa žeđa za Kristom, puninom života vječnoga koji oživljuje i obnavlja. Susret je donio Ohrabrenje i osnaženje Gospodinom u ovom novom zajedništvu održanom po prvi put u okviru CHARIS – a, a to se moglo prepoznati na ozarenim licima sudionika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja