Budi dio naše mreže

Više od milijun najmlađih članova Crkve sudjelovalo je u inicijativi „Milijun djece moli krunicu“ u petak 18. listopada. Molilo se diljem svijeta, a kako je to izgledalo diljem Hrvatske pogledajte u nastavku.

/ Filip Vrbanić

Inicijativa se u organizaciji Zaklade papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ održala 19. put. Drugu godinu zaredom broj prijavljenih sudionika prešao je milijun.

U Hrvatskoj je sudjelovalo više od 8 tisuća djece.

Glas najmlađih sudionika čuo se iz vrtićkih ustanova. U samostanskoj kapeli sestara franjevki od Bezgrješne polaznici vrtića Brat Sunce molili su krunicu s mišlju kako je svaka Zdravomarija ruža za Majku Božju. Na kraju su s odgajateljicama zapjevala Marijo, o Marijo i uputila se natrag u vrtić.

Milijun djece moli krunicu – Šibenik / Foto: Mandica Starčević

Njihovi vršnjaci iz vrtića Blažena Hozana u Zagrebu ujedinili su sa svojim tetama u molitvi klečeći pred Gospinim kipom.

Milijun djece moli krunicu – Zagreb / Foto: dominikanke.hr

Pod ovogodišnjim molitvenim geslom „Molite krunicu i bit će mir“, molitvenom zajedništvu djece iz cijeloga svijeta pridružila su se i dječica u Brodskom varošu, naselju Slavonskog Broda.

Milijun djece moli krunicu – Brodski varoš / Foto: Anita Terzić

Prije večernje svete mise okupila su se ispred Gospinog kipa u župnoj crkvi Krista Kralja te predmolila Gospinu krunicu. U molitvenom zajedništvu pridružila su im se djeca iz gromačke filijalne crkve Duha Svetoga.

Milijun djece moli krunicu – Brodski varoš / Foto: Anita Terzić

Na završetku mise, župnik je djecu, kao i cijeloga listopada, pozvao da nastave moliti Gospinu krunicu u zajedništvu svojih obitelji svakoga dana.

Milijun djece moli krunicu – Brodski varoš / Foto: Anita Terzić

Ova molitvena inicijativa u je Hrvatskoj zaživjela 2010. godine, a nadahnuta je riječima sv. Pija iz Pietrelcine da će se svijet, kada milijun djece bude molilo krunicu, promijeniti.

Milijun djece moli krunicu – Sibinj / Foto: Anita Terzić

Za bolji svijet molili su i mali Sibinjci. Učenici OŠ Sibinjskih žrtava okupili su se u župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja. Krunicu su predmolile djevojčice, a sva djeca su pobožno razmatrala i molila žalosna otajstva.

Milijun djece moli krunicu – Sibinj / Foto: Anita Terzić

Pozivu predsjednika ACN-a kardinala Maura Piacenze i pape Franje odazvali su se vjeroučenici gospićke OŠ dr. Jure Turića u obliku školskog projekta.

Milijun djece moli krunicu – Gospić / Foto: Franje Puškarić

Ciljevi projekta bili su upoznati učenike sa samom inicijativom i aktivno sudjelovati u njezinu širenju i promicanju temeljnih društvenih i religijskih vrijednosti kao što su mir, međusobno zajedništvo, prihvaćanje drugoga, ljubav i suosjećanje s drugima, briga za zajedničko dobro.

Milijun djece moli krunicu – Gospić / Foto: Franje Puškarić

Tijekom priprema su izradili prigodni plakat s motivom krunice. Budući da je sljedeća nedjelja bila misijska, zrnca krunice u obliku srca izrezali su od kolaž papira u misijskim bojama, iskazujući povezanost s misionarima u dalekim zemljama.

Milijun djece moli krunicu – Gospić / Foto: Franje Puškarić

Uz pobožnost, kreativnost su pokazala i djeca u Skradu. Najprije su na radionici naučila nešto o inicijativi i krunici, a zatim su se i sama okušala u izradi malih krunica. Program je nastavljen u crkvi sv. Antuna Padovanskoga molitvom i zaključen euharistijom.

Milijun djece moli krunicu – Skrad / Foto: Facebook

Prije molitve, veliku krunicu su, i to od prirodnih materijala, izradili učenici viših razreda osnovne škole u Končanici. Obasjavši ju plamenom svjećica, u crkvi su se pomolili s posebnom nakanom za mir u ratom zahvaćenim područjima.

Milijun djece moli krunicu – Končanica / Foto: Požeška biskupija

U Orebiću su se malima u molitvi pridružili veliki župljani Župe Pomoćnice kršćana. Učenici svih razreda OŠ Orebić okupili su se u crkvi i molili žalosna otajstva krunice.

Milijun djece moli krunicu – Orebić / Foto: Dubrovačka biskupija

Kao i svakoga dana u listopadu prije euharistije, molili su s nakanom za mir u svijetu.

Milijun djece moli krunicu – Mačkovec / Foto: župa sv. Petra i Pavla

Na sjeveru Domovine dio svjetskog milijuna bila je zajednica u Mačkovcu. U dvorištu župne kuće u živu krunicu spojilo se oko 70 molitelja.

Milijun djece moli krunicu – Mačkovec / Foto: Župa sv. Petra i Pavla

Osim malih Hrvata u Hrvatskoj, istu nakanu Bogu su po Djevici Mariji uputili i oni u drugim zemljama.

Vapaj za mir uzdigao s k nebu i iz Bosne i Hercegovine.

U Orašju su se oko najmlađe okupile sve generacije vjernika u crkvi bl. Alojzija Stepinca. Pola sata prije djeca okupili su se u crkvi i molili žalosna otajstva krunice. Djeci su se pridružili odrasli koji su zajedno s njima molili za mir. Nakon krunice slavili su misu, a potom Mariji zahvalili Dječjom posvetnom molitvom Majci Božjoj pred njezinim kipom Gospe Lurdske.

Milijun djece moli krunicu – Orašje / Foto: Bosna Srebrena

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Zϋrich tridesetero molitelja sabralo se u crkvi sv. Feliksa i Regule , a poduprlo ih je sedamdesetak odraslih vjernika. S istom nakanom potom su u misi slavljena uprisutnjena otajstva koja se razmatraju u krunici Blažene Djevice Marije.

Milijun djece moli krunicu – Zürich / Foto: HKM Zürich

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja