Budi dio naše mreže

Otvaranjem izložbe o Marijinom liku u umjetničkoj baštini Rijeke u ponedjeljak 10. kolovoza započinje proslava svetkovine Velike Gospe. "Lice Marijino u Rijeci" nastala je u suradnji najstarije gradske Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i Katedre za umjetnost ranog novog vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

/ at

Najstarija gradska župa Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo (Vela crikva, Assunta), na inicijativu mons. Sanjina Francetića, njezina župnika, kanonika i člana Nadbiskupijskog povjerenstva za kulturna dobra te u suradnji s Katedrom za umjetnost ranog novog vijeka Odsjeka za Povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, osmislili su izložbu posvećenu Marijinu liku u umjetničkoj baštini Rijeke. Počevši od kultne ikone Gospe Trsatske iz 14. stoljeća, preko drvenih gotičkih kipova, renesansnih reljefa, mramornih i srebrnih skulptura do brojnih slika na platnu može se ustvrditi da je malo koje lice u Rijeci bilo tako omiljeno kao ono Marijino.

70 godina od proglašenja dogme o Marijinom uznesenju na nebo.

Izložba se otvara u povodu 70 godina od proglašenja dogme o Marijinom uznesenju na nebo, a njenim otvorenjem 10. kolovoza na riječkom Korzu također započinje program proslave svetkovine Velike Gospe. Otvorenju će prisustvovati: Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke i mons. Sanjin Francetić. Autori izložbe su: prof. dr. sc. Nina Kudiš, izv. prof. dr. sc. Damir Tulić, Marin Bolić, mag. hist. art. i Mario Pintarić, mag. hist. art., piše na službenim stranicama Grada Rijeke. Izložba se na Korzu može pogledati do 20. kolovoza.

Ususret Velikoj Gospi trodnevnu duhovnu pripravu u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi od utorka 11. kolovoza do četvrtka 13. kolovoza predvodi o. Stanko Perica, DI, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice. Mise su na rasporedu u 19 sati. U utorak 11. kolovoza nakon misnog slavlja marijanski koncert s početkom u 20 sati održat će Schola Cantorum Rijeka. U četvrtak 13. kolovoza, nakon mise je klanjanje koje animira zajednica “Krv Kristova”. U petak 14. kolovoza blagdansku večernju misu u 19 sati predvodi mladomisnik fra Siniša Pucić, OFM. U subotu 15. kolovoza mise su na rasporedu u 8 sati (predvodi župnik mons. Sanjin Francetić), 10.00 sati (predvodi vlč. Josip Pende, povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije) i 19 sati (predvodi vlč. Lovro Perić, župnik in solidum)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja