Budi dio naše mreže

Kome smeta prisutnost svećenika na Danima kruha?

Listopad je mjesec kad obilježavamo Dane kruha, dane zahvalnosti za plodove zemlje. Obilježava se u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju. No, ove, kao i prethodnih nekoliko godina, pojedine udruge i roditelji doveli su u pitanje sudjelovanje svećenika na Danima kruha, posebice svećenički blagoslov.

/ kv

O prijeporima oko sudjelovanja svećenika u školskim priredbama, razgovarali smo s predstojnikom Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije mons. Ivicom Pažinom koji je rekao da su Dani kruha kao manifestacija ili svečanost, s ciljem zahvale za plodove zemlje, već kulturni i društveni događaj i to ne samo na području Republike Hrvatske nego i diljem Europe pa i svijeta. On se ne održava samo u odgojno-obrazovnim institucijama. Istaknuo je žaljenje što svake godine u ovo vrijeme oko manifestacije Dani kruha, koja je kulturno-društvena manifestacija unutar odgojno-obrazovne institucije, dolazi do međusobnih raskola koji nisu potrebni.

”U ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije iz 1999. godine, koji je utemeljen na ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske iz 1996. godine, točno se naznačuje (Čl. 11) da kada je riječ o ovakvim manifestacijama, u okviru kojih sudjelovanjem svećenika te manifestacije poprimaju i tzv. bogoštovni čin, one su slobodne i neobvezujuće za učenike i učitelje te da je za obavljanje bogoštovnog čina u školskim prostorima potrebna suglasnost ravnatelja škole’, istaknuo je mons. Pažin.

Ravnatelj, naravno, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, mora na vrijeme obavijestiti roditelje čija djeca žele ili ne žele sudjelovati, o takvim događanjima.

Na pitanje kako gleda na prigovore koji su ovih dana upućeni Ministarstvu obrazovanja mons. Pažin ističe da u društvu u kojem se nalazimo moramo prihvati drugačije mišljenje. Važno je naglasiti da je riječ o manifestaciji kulturnoga tipa koja u jednom kratkom segmentu sadrži bogoštovni čin koji je reguliran gore spomenutim ugovorima.

”Udrugama tipa Protagora nije cilj dokidanje ovakvih manifestacija, nego prisutnost katoličkih svećenika koriste za krajnji cilj, a to je problematiziranje vjeronauka u školama općenito te govor o sekularnosti društva u Republici Hrvatskoj i njezinoga odnosa prema Katoličkoj Crkvi”, zaključio je mons. Pažin

Prigovor na sudjelovanje svećenika na Danima kruha, nedavno je Ministarstvu obrazovanja uputila Protagora- udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba. Zatražili su od Ministarstva da Dani kruha ne budu, kako su naveli, povod za diskriminaciju djece koja ne pohađaju katolički vjeronauk. Udruga je u dopisu navela da se proteklih godina svečanost „neizostavno održavala uz sudjelovanje katoličkih svećenika, uz obveznu nazočnost svih učenika i učitelja bez obzira na njihovu vjersku pripadnost, a to je bio povod, kako tvrde, brojnim pritužbama roditelja. Iz Ministarstva su im odgovorili:”Roditelji imaju pravo odlučivati o uključivanju svoga djeteta u izborni program, sudjelovanju na izvannastavnim aktivnostima i izvanučioničkoj nastavi pa stoga mogu odlučiti hoće li njihovo dijete sudjelovati i na priredbama, izložbama ili drugim aktivnostima koje se provode u školi. U skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju – za sudjelovanje učenika u izbornim i fakultativnim predmetima, aktivnostima, modulima, programima i projektima koji nisu obvezni potrebno je informirati roditelje i pribaviti njihovu pisanu suglasnost“.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja