Budi dio naše mreže

Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“, koja u Osijeku djeluje sedamnaestu godinu, ostvarila je 20. ožujka prvi dio korizmene duhovne obnove na neuobičajen način, odlaskom u kino Urania gdje je tridesetak članova i prijatelja Udruge pogledalo prvu osječku kinoprojekciju filma „Svitanje u Kalkuti“ (Amanece en Calcuta), španjolskog redatelja i scenarista José María Zavale.

/ lm/IKA

Dokumentarni film kroz dramatična svjedočanstva osmoro protagonista,  naših suvremenika, govori o čudesnoj misiji svete Majke Terezije (1910.-1997.) iz Kalkute. Budući se „Veronikin rubac“ u misiji činjenja djela ljubavi u svojoj lokalnoj sredini utječe zagovoru nebeske zaštitnice sv. Majke Terezije, prikladno je bilo u zajedništvu s duhovnikom fra  Zoltánom Dukaijem pogledati film i produbiti duhovne snage podsjećajući se uzornih herojskih djela ljubavi „majke siromaha, umirućih, bolesnih, beskućnika“, zaštitnice života, vidarice ljudskih patnja, svetice koja je živjela Evanđelje, a za sebe je skromno rekla da je „olovka u Božjoj ruci“.

Svako od pet autentičnih svjedočanstava govori o: čudesnim događajima, Božjemu milosrđu, osobnim životnim obraćenjima i ozdravljenjima, krštenju u Duhu Svetom, neizmjernoj Božjoj ljubavi i služenju Misionarka ljubavi, dok kadrovi potiču promisliti o življenju vlastite katoličke vjere i činjenju djela ljubavi.

Svi smo mi olovke u Božjim rukama.

Nakon osječke premijere, gledatelji su neko vrijeme ostali u dvorani sjediti u šutnji, mnogi iznova ganuti potresnim dojmovima krajnjeg siromaštva u Indiji i ispričanim pričama u filmskim kadrovima te se, po izlasku iz kina, članstvo Veronikina rupca zdušno složilo s dojmom: „Večeras smo iznova upoznavali sveticu s kojom smo u 20. stoljeću dijelili, milosnim darom, istovremeno življenje – mi ovdje, a onda ondje daleko u misiji s Misionarkama ljubavi usred najveće zemaljske bijede. Učila nas je i uči kako biti bolja osoba, susresti se s trpećim Kristom i vidjeti ga u drugoj osobi, ljubiti i biti svet.

Više vrijedi malo uz puno ljubavi, nego li mnogo s malo ljubavi.

U vjerničkom poslanju često se sjetimo riječi Majke Terezije, koje su spomenute i u filmu: ‘Više vrijedi malo uz puno ljubavi, nego li mnogo s malo ljubavi’. Tako je i danas, ona nam i sada pomaže svojom Ljubavlju iz svetih nebeskih prostranstava.“

Među više od stotinu pedeset gledatelja na premijeri i za sada jedinoj projekciji filma, koji ne ostavlja ravnodušnim, bili su vjernici osječkih župa pojedinih molitvenih i misijskih skupina, svećenici, ali i poštovatelji djela Majke Terezije.

„Veronikin rubac“ drugi dio korizmene duhovne obnove održat će 31. ožujka u Franjevačkoj crkvi sv. Križa u Tvrđi gdje će članstvo s duhovnikom (u 17.30 sati) moliti „Križni put s razmišljanjima Majke Terezije“, a večernju misu (18 sati) uz duhovno razmatranje „Otkriti snagu Isusa Krista i biti zadovoljna osoba“ predvodit će vlč. dr. Ivan Benaković, prof. biblijske teologije na KBF-u u Đakovu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja