Budi dio naše mreže

Vjernici laici u Crkvi danas i njihova uloga u odnosu na prije 100 godina kad je papa Pio XI. pokrenuo Katoličku akciju kao sudjelovanje vjernika laika u hijerarhijskom apostolatu Crkve bila je tema Argumenata HKR -a 20. veljače.

/ lm

Varaždinska biskupija prije dva tjedna organizirala je okrugli stol na temu “Katolički laici u Hrvatskoj prije 100 godina i danas”, kao prvi u nizu ciklusa okruglih stolova pod geslom “Hajde! Ja te šaljem.” Voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin Irena Gotal istaknula je kako se tema nametnula sama od sebe u svrhu obilježavanja 100 godina otkad je papa Pio XI. pokrenuo Katoličku akciju kao sudjelovanje vjernika laika u hijerarhijskom apostolatu Crkve.

Ako imamo dobre svećenike, imat ćemo i dobre laike. a vrijedi i obratno.

Podsjetila je slušatelje da je papa Pio XI. bio nasljednik ratnog pape Benedikta XV. te je za vrijeme njegova pontifikata vladao mir. Poslijeratno stanje dovelo je do velikog materijalizma i opadanja moralnih vrijednosti, pogotovo u obitelji. Naviještanje radosne vijesti potpuno je zamrlo što je navelo papu Pia XI. na pisanje enciklike “Ubi arcano Dei” koja je potaknula osnivanje Katoličke akcije 1930. godine.

U Hrvatskoj je začetnik Katoličke akcije bio blaženi Ivan Merz koji je veliki naglasak stavio na depolitizaciju crkvenog djelovanja te ostavio vrijedne izvore koji nam pomažu uvidjeti na koji su način u to vrijeme djelovali katolički laici. Aktivni provoditelj Katoličke akcije, navodi Irena Gotal, bio je i blaženi Alojzije Stepinac, pod čijim vodstvom Katolička akcija u Zagrebačkoj nadbiskupiji djelovala sve do dolaska komunista na vlast. Zbog komunističkih progona nadbiskup je raspustio Katoličku akciju i sve slične organizacije kako ne bi došlo do još većeg progona vjernika.

Tko su katolički laici?

Doc. dr. sc. Branko Murić, profesor na Katedri fundamentalne teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu smatra da postoji pojmovna pomutnja kod shvaćanja pojma laik. Laike se često gleda kao nestručne ljude u crkvenim djelatnostima, kao goste čija je uloga nedjeljom doći na svetu misu. Promišljajući o etimologiji riječi, dr. Murić objašnjava da riječ “laik” dolazi od grčke riječi “laos”, koja u prijevodu znači narod. U grčkom prijevodu Biblije ta se riječ koristila kako bi se opisao narod Božji.

Između pastira i laika treba postojati obiteljski odnos.

Tino Krvavica, Irena Gotal, Branko Murić i Branimir Gubić

Biti laik zapravo znači biti pripadnik naroda Božjeg koji treba biti aktivno uključen u život Crkve. U kontekstu Drugoga vatikanskog sabora laici su dio naroda koji su, po krsnoj milosti, pozvani na djelovanje u poslanju Crkve.

Jesu li laici danas aktivni u Crkvi?

Novinar portala Bitno.net Tino Krvavica smatra kako su laici nedovoljno uključeni u život Crkve te da laicima danas nedostaje poveznica s laištvom od prije 100 godina. Također navodi kako su se u Hrvatskoj laici najprije počeli uključivati u molitvene i karizmatske zajednice jer su one imale otvorena vrata za sve. Kasnije je Crkva počela otvarati svoja vrata laicima i za druga područja djelovanja. Danas su laici najaktivniji u području zaštite braka i obitelji te humanitarnom djelovanju.

Crkva se treba prestati maćehinski odnositi prema inicijativama laika i dati im više povjerenja.

Svi gosti emisije složili su se da su laici veliko blago Crkve i njihove kompetencije od ključne su važnosti za naviještanje Evanđelja. Postoje područja djelovanja u kojima laici mogu ponuditi više od svećenika jer imaju životno iskustvo u tim područjima. Ovdje se najviše ističe pastoral braka i obitelji koji je duboko ukorijenjen u život većine laika.

Tino Krvavica dotaknuo se i pitanja zaručničkih tečajeva za koje kaže kako su veoma važan dio djelovanja Crkve te na njihovom provođenju trebaju zajedno djelovati svećenici i laici. Naveo je dobar primjer provođenja jednog takvog tečaja u zagrebačkoj crkvi Svete Mati slobode na Jarunu gdje su on i supruga sudjelovali na zaručničkom tečaju u trajanju od pet dana. Predavači su bili jedan od svećenika iz župe čija uloga je važna jer je brak najprije sakrament, bračni par koji je zaručnicima ispričao svoje svjedočanstvo, psihologinja i doktorica. Ovaj primjer pokazuje dobru zajedničku suradnju svećenika i laika na provođenju aktivnosti.

S kojim problemima se laici danas susreću?

Laicima treba dati više mogućnosti da svojim znanjem pripomognu misijskom djelovanju Crkve, zaključila je Irena Gotal koja iz osobnog iskustva zna kako je ponekad trnovit put žene laikinje koja želi aktivno sudjelovati u životu Crkve.

Kada svećenik živi sa svojim stadom, prepoznaje njihovo probleme i može ih bolje savjetovati.

Profesor Murić smatra kako je glavni problem nepovjerenje koje se uvuklo u Katoličku crkvu danas, najprije ono laika prema kleru, a zatim i klera prema laicima. Potiče sve vjernike i svećenike da osluškuju i u ljubavi slušaju što druga strana ima za reći, jer smo u današnjem kontekstu sinodalnog hoda na istom putu – sa zajedničkim ciljem.

Glavna zadaća svećenika je, smatra Krvavica, osluškivati probleme svojih vjernika, jer je laicima najpotrebnije da ih Crkva sasluša i otvorenih ruku prihvati njihovu želju za navještanjem Evanđelja.

Cijelu emisiju pogledajte u priloženom videu:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja