Budi dio naše mreže

Prije mjesec dana potres je snažno prodrmao Zagreb i okolicu i nanio veliku štetu. Stradale su brojne obiteljske kuće, stambene zgrade, ali i crkve i crkvene građevine. Ubrzo nakon potresa objavljeno je da se u bazilici u Palmotićevoj urušio strop te da je bazilika u dogledno vrijeme neupotrebljiva. A upravo je župa Srca Isusova u Palmotićevoj imala i jedinu neposrednu žrtvu potresa, aktivnu mladu župljanku Anamariju. U prostoru isusovačke Rezidencije razgovarali smo s p. Damirom Kočišem, isusovcem koji živi i djeluje u Palmotićevoj.

/ Hrvoje Josip Bišćan

P. Kočiš, gdje ste bili u nedjeljno jutro 22. ožujka?

Potres me, kao vjerojatno i većinu Zagrepčana, zatekao na spavanju. Skočio sam ispod vrata i čekao da prođe. Nakon toga sva subraća sišla su na dvorište, a glavni sakristan časni brat Franjo rekao nam je da se u bazilici urušio strop.

Urušeni strop bazilike

Najprije nisam mogao shvatiti što bi to uopće moglo značiti. Onda sam ipak s jednog ulaza pogledao unutra. Naravno, zbog prašine se gotovo ništa nije vidjelo, ali dalo se naslutiti da je zaista pao veći dio stropa. Bio je to jedan težak i mučan prizor koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Pa tko bi uopće mogao to zamisliti?!

Što je dosad učinjeno u obnovi i što očekuje baziliku i isusovce u Palmotićevoj?

Statičari su istoga dana obavili brzi, preliminarni pregled i odmah bazilici dodijelili crvenu naljepnicu kojom je zabranjen ulaz. Doduše, postoje neki koridori kojima se može prolaziti.

Posljedice potresa

Do sada je obavljeno skeniranje cijele bazilike kako bi se najnovijom tehnologijom provjerilo gdje su napuknuća i oštećenja. U subotu će nam stručnjaci predstaviti rezultate tog istraživanja. Budući da bazilika ima vrijedan inventar koji je, nažalost, dobrim dijelom stradao u potresu, do sada smo popisali sve što je očuvano.

Pogled s oltara

Sada nas čeka priprema projekta zaštite na radu i dizanje skela kojima ćemo osigurati nesmetano izvlačenje i pohranu inventara. Pokrajnje oltare nećemo uklanjati nego propisno zaštititi.

Planiramo u dogledno vrijeme baziliku staviti u liturgijsku funkciju, poštujući sve propise. Poznato je da je bazilika jedna od tri “ispovjedaonice” grada Zagreba, uz katedralu i franjevačku crkvu na Kaptolu. Cilj nam je i nadalje vjernicima pružati mogućnost sakramenata i duhovne utjehe te ponajviše zato želimo baziliku vratiti u funkciju.

Isusovačka zajednica u Zagrebu živi u Palmotićevoj, na Jordanovcu i Fratrovcu. Je li nakon potresa bilo kakvih promjena, premještaja?

Rezidencija je djelomično uporabljiva, s time da drugi kat i potkrovlja u obje zgrade, na kućnim brojevima 31 i 33 zasad nije preporučljiv za stanovanje, pa su subraća otamo premještena u sigurnije sobe.

Pogled na glavni oltar

Što se tiče subraće u drugim zajednicama, Kolegij Družbe Isusove na Jordanovcu, u kojem su smješteni bogoslovi i profesori, uz Fakultet i župu, također je teško stradao i svi su morali iseliti. Dio zajednice je u Marijinom domu koji je u blizini, a dio je premješten u našu kuću na Fratrovcu koja ipak nije pretrpjela tolika oštećenja.

U potresu nije oštećen ni grob bl. Ivana Merza, što je svojevrsno čudo.

Čak je i blaženikova slika iznad groba, koja je samo naslonjena na oltar, ostala nedirnuta i nije pala.

Grob bl. Ivana Merza

Vjerojatno to jest neki znak, s obzirom da se može reći i da je bl. Merz jedan od zaštitnika bazilike. U tom smislu, hvala Bogu da grob nije oštećen.

Što će, nakon prestanka epidemije koronavirusa i obnove misa s narodom, dočekati župljane Vaše župe?

Odmah nakon potresa u Rezidenciji smo oformili naš krizni stožer, kako bismo donijeli pravovremene i operativne odluke. Zato smo dvorišnu dvoranu preuredili u kapelu, odakle svakoga dana u 19 sati na Youtube kanalu Isusovci HR prenosimo misna slavlja.

Svakodnevni prijenos misa

Ta kapela će i nadalje, nakon pandemije koronovirusa, služiti kao liturgijski prostor. To svakako jest manja dvorana, ni približno dovoljna za primiti sve vjernike koji su inače dolazili na mise u baziliku, ali dio će ipak moći ući. Kanimo postaviti i zvučnike na dvorištu, pa će po lijepom vremenu mnogi moći misu pratiti iz dvorišta.

Ovim putem zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su i dosad svojim donacijama i molitvama pomagali obnovu bazilike. Potičem svakoga tko je u mogućnosti, ma kako se malo to činilo, da pomogne nama isusovcima kako bismo ponovno podigli taj prelijepi hram Srca Isusova, kako bi ljudi mogli i nadalje ovdje tražiti i nalaziti duhovnu utjehu. Broj žiroračuna može se naći na internetskoj stranici www.isusovci.hr. Neka dobri Bog blagoslovi sve čitatelje!

Glavni oltar

Napuknuće na svodu

Posljedice potresa

Ostaci križa s glavnog oltara

Tužna vizura

Posljedice potresa

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja